Hlavní obsah

Akcie v EU kvůli brexitu klesají, španělské po volbách zpevňují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropské akcie zahájily týden poklesem, za kterým nadále stojí nervozita po hlasování o vystoupení Británie z Evropské unie. Pražská burza klesá o 1,7 procenta. Výrazně zpevňují jen akcie ve Španělsku, kterým k růstu pomáhá výsledek parlamentních voleb.

Foto: Frank Rumpenhorst, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Panevropské indexy STOXX 600 a FTSEurofirst 300 krátce po zahájení ztrácely 0,6 až 0,7 procenta.

Hlavní index britských akcií FTSE 100 odepisoval 0,8 procenta, než ztrátu snížil asi na polovinu. V pátek, což byl první den, kdy trh mohl na takzvaný brexit reagovat, index odepsal 3,2 procenta. Ve čtvrtečním referendu se pro vystoupení z EU vyslovila zhruba 52 procenta hlasujících občanů Británie.

Padají akcie bank

V prudkém poklesu v pondělí pokračují britské banky. Například akcie Lloyds Banking Group na začátku obchodování ztrácely 1,8 procenta a Royal Bank of Scotland 6,7 procenta.

Burza v Praze dopoledne klesla o 1,7 procenta. Akcie majitele České spořitelny Erste Group padají o 2,3 procenta, Komerční banky o 1,10 procenta. Oslabují i akcie největší tuzemské energetiky ČEZ.

Německá burza klesá o půl procenta, francouzská ztrácí proti pátku 0,7 procenta.

Zcela jiná situace je ve Španělsku, kde index IBEX přidával zhruba tři procenta. Víkendové parlamentní volby ve Španělsku vyhrála vládnoucí Lidová strana, která si proti předchozím, prosincovým volbám polepšila.

Goldman Sachs čeká v Británii recesi, v EU a v USA pomalejší růst

Británie se kvůli rozhodnutí opustit Evropskou unii ocitne pravděpodobně do roka v recesi. Takzvaný brexit zároveň zbrzdí globální ekonomický růst. Očekávají to přední ekonomové investiční banky Goldman Sachs, kteří současně zhoršili odhad ekonomického růstu eurozóny a Spojených států.

"Nyní očekáváme, že (britská) ekonomika vstoupí do začátku roku 2017 do mírné recese," napsali ve zprávě klientům ekonomové Jan Hatzius a Sven Jari Stehn. V příštích 18 měsících pak brexit sníží hrubý domácí produkt (HDP) Británie o 2,75 procenta.

Brexit podle nich nepříznivě ovlivní rovněž ekonomiky ostatních evropských zemí i ekonomiku Spojených států. Hrubý domácí produkt eurozóny má nově v příštích dvou letech vzrůst v průměru o 1,25 procenta místo doposud očekávaných 1,5 procenta. Americká ekonomika pak ve druhé polovině letošního roku vykáže růst pouze o dvě procenta. Dosavadní prognóza počítala s růstem o 2,25 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám