Hlavní obsah

Akcie v Asii i v Evropě prudce klesají, následují zlevňování ropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Akciové trhy v Asii i v Evropě ve středu opět prudce klesají a vliv na jejich pokles má znovu hlavně vytrvalý propad cen ropy a obavy z dopadů slabšího růstu Číny. Hlavní index japonské akciové burzy Nikkei 225 se propadl o čtyři procenta, německá burza klesá o 3,5 procenta a burza v Praze ztrácí 2,2 procenta.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

V Japonsku klesly akcie o čtyři procenta

Článek

Na pražské burze ve středu nejvíce klesají akcie uhelné NWR (-14,3 procenta) a majitele Novy CETV (-6,60 procenta). Ztrácejí i akcie bank – Komerční banka je níže o 2,8 procenta a majitelka České spořitelny Erste Group odepisuje téměř 2,5 procenta. ČEZ klesá o 1,2 procenta a jeho akcie se prodávají za 380 korun, nejlevněji za víc než deset let.

„Závan optimismu, který se objevil v úterý na globálních trzích, příliš dlouho nevydržel. Ropa se s čínským akciovým trhem zase sune dolů a celkově medvědí nálada je opět patrná i jinde. Na rozdíl od samotného začátku se však zdá, že nečekaný pesimismus se nešíří jen od dua Čína-ropa směrem k ostatním, ale výprodej má již svoji vlastní dynamiku i na jiných trzích, když samozřejmě nejsledovanější jen ten akciový v USA,” řekl analytik ČSOB Jan Čermák.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Za medvědí trh se označuje situace, kdy hlavní index klesne z ročního maxima alespoň o 20 procent.

„S poklesem cen ropy automaticky klesají akciové indexy, kde ropné a energetické firmy např. v USA, Kanadě či Brazílii mají stále relativně velkou váhu. Roste také obava, že vinou nízkých cen komodit budou mít společnosti navázané na tento byznys problém splácet své dluhy, což může zasáhnout i banky. Navíc společnosti exportující technologie do zemí vyvážejících ropu budou mít nižší tržby," shrnul pro Novinky hlavní důvody poklesu akcií v souvislosti s levnou ropou Čermák.

„Co se akciových trhů týká, na příští dva až tři měsíce jsem docela pesimistický. Scénář z roku 2008 sice nevidím, s příchodem medvědího trhu ale počítám," řekl agentuře Reuters Andreas Clenow ze společnosti ACIES Asset Management.

Pokud je ale pokles výraznější, lidé budou odkládat nákupy v očekávání dalšího zlevnění
ekonomom Lukáš Kovanda

Ropa je nejlevnější za 13 let

Akciový index MSCI pro Asii a Tichomoří bez zahrnutí Japonska ve středu sestoupil na nejnižší úroveň od října 2011. Akcie v Saúdské Arábii, která je největším vývozcem ropy na světě, se propadly o více než čtyři procenta.

Cena americké lehké ropy WTI ve středu klesla o více než tři procenta. Sestoupila tak až na 27,49 dolaru za barel, což je nejnižší úroveň od září 2003. „Nálada na komoditních trzích teď vypadá mimořádně špatně," podotkl obchodník Assad Tannous ze společnosti Asenna Wealth Solutions.

Podle ekonoma společnosti Roklen Lukáše Kovandy levná ropa nahrává zemím, které jsou jejími dovozci, kam patří i Česko. Lidé díky zlevňování pohonných hmot mají víc peněz na utrácení za další zboží a služby. „Pokud je ale pokles výraznější, může se odrazit v inflačních očekáváních, lidé budou odkládat nákupy v očekávání dalšího zlevnění, což by nahrávalo deflaci, které se tolik obává ČNB,” řekl v České televizi Kovanda.

Investory kromě poklesu cen ropy znepokojují rovněž vyhlídky světové ekonomiky, zejména kvůli zpomalujícímu růstu v Číně. Mezinárodní měnový fond (MMF) v úterý snížil odhad růstu globální ekonomiky na letošní i příští rok. Hlavní ekonom MMF Maurice Obstfeld nicméně uvedl, že reakce finančních trhů na zpomalování hospodářského růstu v Číně a na pokles cen ropy je možná přehnaná.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám