Hlavní obsah

Akcie Orco se vrátily na burzu propadem o 40 procent

Akcie realitní společnosti Orco Property v úvodu pátečního obchodování na pražské burze propadly o 39,5 procenta na 95 korun, vyplývá z výsledků. Ve čtvrtek se akcie Orka v Praze neobchodovaly kvůli řízení na ochranu před věřiteli ve Francii. Ochranu soud v Paříži přidělil. Středeční závěrečný kurz akcií Orka byl 157,05 koruny.

Článek

Prudký propad ceny akcií Orka byl trhem očekávaný. Akcie Orka se ve čtvrtek obchodovaly na varšavské burze, kde ztratily zhruba čtvrtinu na přibližně 117 korun. Propadem o více než třetinu zahájily akcie Orka obchodování i na burze v Budapešti.

Orco ve čtvrtek uvedlo, že se potýká s problémy při plánovaném odprodeji majetku, a to v důsledku situace na realitních trzích. Potíže ale pociťuje i při splácení půjček, které mají některé součásti skupiny. Podle mluvčí firmě bankrot nehrozí.

"Podle francouzské procedury se soudní ochrana dává pouze firmám, které prokážou, že jsou solventní, tedy nečelí bankrotu," řekla mluvčí Orka Petra Zdeňková. Na uskutečnění restrukturalizace má Orco půl roku.

"Věříme, že je zde šance, že Orco bude schopno znovu nastartovat běžný provoz, je však třeba prodat nevýkonná aktiva (alespoň za cenu, která pokryje úvěry) a také najít strategického investora," poukázal analytik České spořitelny Petr Bártek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám