Hlavní obsah

Akcie Orco dosáhly ještě výše

Právo, Bedřich Choděra

České akcie se po úvodním oslabení v pátek vrátily k růstu a znovu posílily. Index PX vzrostl o 0,19 procenta na 1550,9 bodu. Akcie Orco pokračovaly v rychlém růstu a zpevnily o 1,35 procenta na 2859 Kč. Společnost Orco Property Group v pátek oznámila, že navýší základní kapitál uplatněním opčních práv o maximálně jeden milión nových akcií. Česká spořitelna zvýšila ocenění akcií Orco na 3122 korun a doporučila investorům cenné papíry "akumulovat".

Článek

Dařilo se také akciím Erste Bank, která posílily o 0,77 procenta na 1434 Kč. ČEZ přidal 0,52 procenta na 842,50 Kč.

Cenné papíry Philip Morris oslabily o 2,55 procenta na 14 862 Kč. "Akcie  Philip Morris v pátek propadly po informaci o snižujícím se podílu společnosti na trhu s tabákovými výrobky," sdělil Právu Roman Skalický ze společnosti Afin Brokers.

V tisku se objevily zprávy, že Česká pojišťovna vstoupí na burzu. Její vlastník PPF pražské burze oznámil, že chce z České pojišťovny oddělit tuzemské i zahraniční splátkové firmy Home Credit. Majetková struktura by se tak zjednodušila a byla by pro investory přitažlivější. I u Home Credit se delší dobu spekuluje, že ho většinový majitel PPF Petr Kellner nabídne na burze. V případě České pojišťovny je to zatím jedna z možností, o kterých se uvažuje v souvislosti s expanzí, řekl k o přípravě emise finanční šéf Kamil Ziegler. Podle Jana Schiessera z Atlantiku FT je teď pro vstup akcií ČP na burzu správná doba. PPF se nyní připravuje expanzi na Ukrajinu, do Vietnamu a Číny.

Také západoevropské burzy v pátek posilovaly. Pomohl jim v tom růst kurzů akcií ropných a důlních firem, vzhůru mířily také kurzy některých technologických akcií, zvláště pak finské společnosti Nokia. Největší světový výrobce mobilů zpevnil o 3,2 procenta již v druhém dni po oznámení lepších než očekávaných hospodářských výsledků. Naproti tomu jeho rival, švédský Ericsson, oslabil o 3,8 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám