Hlavní obsah

Akcie Komerční banky převzaly žezlo

Novinky, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čtvrtečnímu obchodování s akciemi dominovaly reakce na hospodářské výsledky nejsilnějších firem, a to doma i v zahraničí. České akcie zpevnily po lepších než očekávaných výsledcích Komerční banky.

Foto: Dana Ehlová

Náchodský zámek

Článek

Peněžní ústav vykázal v prvním pololetí nekonsolidovaný čistý zisk podle mezinárodních účetních standardů 4,49 miliardy korun. Proti loňským 4,24 miliardy to představuje nárůst o šest procent. O akcie KB byl na pražské burze největší zájem, zpevnily o 2,17 procenta na 2121 Kč.

Také pololetní výsledky ČEZ byly podle analytiků výborné, když se podařilo zvýšit tržby o více než 10 procent a čistý zisk o 71 procent. Odezva trhu byla pozitivní a akcie ČEZ posílily o 1,30 procenta na 120,99 Kč.

Pokračoval růst také u Českého Telecomu (o 1,68 procenta na 291,30 Kč) a u většiny dalších předních titulů. Unipetrolu pomohlo schválení výběru privatizačního poradce vládou. Index PX 50 vzrostl o 1,17 procenta na 568,9 bodu.

Deutsche Bank se nedařilo

Evropské akcie od rána oslabovaly po informacích o smíšených výsledcích předních evropských bank, ale v závěru se situace obrátila po příkladu amerických trhů. Nedařilo se Deutsche Bank, která oslabila o 2,1 procenta po zklamání z nižšího zisku. Naproti tomu francouzská BNP Paribas zpevnila o 2,6 procenta, když výše zisku předčila očekávání.

Silnější euro poškodilo firmy v různých oborech. Na pařížské burze oslabila například velká světová agentura Havas o více než 10 procent, když její příjmy v USA a Velké Británii doplatily na slabší dolar a libru. Americké trhy zahájily růstem po zprávě o neočekávaně příznivém vývoji hrubého domácího produktu USA, poklesu počtu žadatelů o podporu v nezaměstnanosti a o informacích z podnikové sféry, kde hned několik velkých firem hlásilo dobré výsledky.

Růst zisku zaznamenaly například Exxon Mobil a Procter & Gamble, dařilo se také výrobci vrtných plošin na moři společnosti Haliburton.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám