Hlavní obsah

Akcie KB vedly v poklesu

Právo, Bedřich Choděra
PRAHA

Ve čtvrtek byl již vidět pokles zájmu o nákupy českých akcií. Po ranním strmém poklesu kursů většiny předních titulů se však později situace uklidnila, ztráty se však nelepšily.

Foto: Animánie

Animánie 2016 (archiv)

Článek

"Do Prahy konečně dorazila korekce," napsali na svých internetových stránkách analytici společnosti Patria Finance. Prodejní příkazy motivovány výběrem zisků přicházely většinou ze zahraničí. Hlavním tahounem poklesu byla Komerční banka, titul však zůstal nad hranicí 3300 Kč.

Komerční banka oslabila o 2,03 procenta na 3324 Kč, ČEZ o 1,50 procenta na 353,60 Kč, Zentiva o 1,41 procenta na 776,50 Kč, Český Telecom o 1,20 procenta na 387,80 Kč. Obchodníci předpokládají, že růstový trend bude po přestávce pokračovat, některé tituly budou lákat k novým nákupům. Podle Milana Ježka ze společnosti Cyrrus má velký růstový potenciál zvláště Philip Morris, protože se již blíží jeho dividendové období.

PX 50 poklesl

Index PX 50 klesl o 1,16 procenta na 1061 bod. Evropské akcie ve čtvrtek posilovaly. Jednotná evropská měna totiž oslabila na úroveň, na které byla naposledy zaznamenána koncem listopadu. Euro se obchodovalo poblíž 1,3180 dolaru za euro. Devizové trhy totiž spekulují, že americká centrální banka se odhodlá zvýšit úrokové sazby výrazněji, než se dosud předpokládalo.

Slabší euro pomohlo akciím mnoha exportních odvětví, například automobilkám. Největší přírůstek kursu se podařil francouzskému Renaultu, když posílil o 1,3 procenta. Celosvětový prodej vozů firmy v loňském roce vzrostl o 4,2 procenta na 2,48 miliónů. V západní Evropě se ale firmě příliš nedařilo, ve zbytku světa měla přírůstek prodeje 16,4 procenta.

Boj o převzetí Londýnské akciové burzy (LSE) se začíná dostávat do závěrečné fáze a ve hře jsou dva hlavní zájemci. Jedním je provozovatel burzy Deutsche Börse z Frankfurtu, druhým panevropská společnost Euronext. Ta oznámila, že její nabídnutá cena bude pravděpodobně celá v hotovosti, zatím ale konkrétní částku neuvedla. Akcie LSE se tento týden prodávají za zhruba 585 pencí a jejich kurs tak převyšuje nabídku z Německa. Trh předpokládá, že Euronext za LSE nabídne víc a že se může schylovat k souboji. Vítěz ovládne finanční centrum Evropy a rozhodujícím způsobem ovlivní obchodování s akciemi na celém kontinentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám