Hlavní obsah

Akcie Google začaly růstem o 15 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Akcie americké internetové společnosti Google zazářily po málo úspěšné primární emisi alespoň ve svém debutu na trhu. Ihned poté, co se začaly v poledne newyorského času (18 hodin SELČ) obchodovat, vystoupil jejich kurz na trhu Nasdaq o 15 procent na 98 dolarů za kus.

Článek

Akcie provozovatele nejpopulárnějšího světového internetového vyhledávače vstoupily na trh s kurzem 85 dolarů, což bylo na dolní hranici dodatečně sníženého rozpětí. Google původně předpokládal, že cena se bude pohybovat od 108 do 135 dolarů za kus, kvůli slabé poptávce však musela firma cenu radikálně snížit a také omezit celý objem emise.

Analytici čekali, že firmě se snížení ceny vyplatí, a to se také dnes prokázalo. "Za 108 až 135 dolarů to bylo příliš drahé. Teď je cena mnohem příznivější," řekl manažer investiční společnosti Britannic Asset Management Douglas Wright.

Nižší cena emise sice znamenala pro firmu nižší výnos, pro investory je však výhodou. Nejsledovanější americká primární emise posledních let, která měla symbolizovat oživení technologického trhu po krachu internetového boomu 90. let, byla provázena řadou pochybností a nešťastných kroků vedení firmy.

Mezi nimi byl především rozhovor pro magazín Playboy v ochranné lhůtě primární emise a nelegální vydání akcií pro zaměstnance. Neúspěch dovršily trvající špatné podmínky v technologickém sektoru akciového trhu.

Reklama

Související témata:

Související články

Google zaplatí Yahoo v akciích za patent

Společnosti Google a Yahoo, které na internetu provozují stejnojmenné vyhledávače, se dohodly na urovnání patentového sporu z dubna roku 2002, ve kterém systém...

Výběr článků

Načítám