Hlavní obsah

Akcie ČEZ se 800 Kč zalekly

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také ve středu se podařilo udržet růst českého trhu, jeho tempo bylo ale čím dál pomalejší. Největší zájem byl tradičně o akcie ČEZ, ty se ale hned v úvodu zalekly vlastní smělosti při návratu nad hranici 800 Kč a opět mírně ztrácely. Nakonec uzavřely na 797,40 Kč s přírůstkem 0,75 procenta. Akcie ČEZ budou podle některých obchodníků velmi citlivé na výsledek nadcházejících voleb Růst akcií podpořil také Unipetrol, když přidal 1,27 procenta na 256 Kč a Komerční banka, která posílila o 0,50 procenta na 3631 Kč. Index PX vzrostl o 0,16 procenta na 1535,4 bodu.

Článek

Akcie Philip Morris se vrátily k rychlému poklesu. Ve středu propadly o 5 procenta na 13 505 Kč. Analytici ING snížili investiční doporučení pro tyto cenné papíry z "držet" na "prodávat" a cílovou cenu ze 16 008 korun na 12 076 Kč. ING uvedla, že po zklamání z výsledků společnosti očekává další pokles zisku na akcii i v letošním roce v důsledku rostoucích spotřebních daní v ČR a na Slovensku a zostřující se konkurence. V závěru seance oslabila i Zentiva, a to o 1,13 procenta na 1230 Kč.

Evropské akcie se ve středu vydaly nestejným směrem. Londýnský a pařížský trh oslaboval, německý mírně posiloval. Nejvíce ztrácely technologické firmy po poklesu akcií z oboru za oceánem vyvolaném málo optimistickým výhledem společnosti Cisco. Nizozemský Philips a německý SAP oslabily o 1,3 procenta. Rakouská ropná firma OMV, která podniká také v ČR zpevnila o 3,5 procenta po potvrzení, že se spojí s distributorem energie Verbund. V předchozích dnech však tento titul po prvních zprávách o chystané fúzi významně oslabil.

Zprávy z velkých podniků byly však zcela ve stínu očekávaného zasedání měnového výboru americké centrální banky. Investoři předpokládali, že výbor zvýší základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na pět procent. Mnohem zvědavější však byli na doprovodný komentář, který měl naznačit, zda před dalším zvyšováním sazeb udělá Fed delší přestávku.

Cena zlata ve středu v Asii poprvé po čtvrtstoletí překročila hranici 700 dolarů za troyeskou unci. Na další rekordní úroveň vystoupila i cena platiny, když dosáhla 1247 dolarů za unci. Platina zdražila od začátku roku o 30 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám