Hlavní obsah

Airbus zasadil konkurenčnímu Boeingu další úder

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LE BOURGET

Výrobce letadel Airbus opět uštědřil ránu svému hlavnímu konkurentovi Boeing v boji o první pozici na trhu oznámením další objednávky na letadla od Qatar Airways za 5,1 miliardy USD.

Foto: www.plasy.cz

Plasy

Článek

Zástupci katarské společnosti na mezinárodním aerosalonu ve Francii potvrdili, že Qatar Airways koupí od Airbusu 18 letadel, na dalších 16 získá firma opci a dvě letadla si pronajme formou leasingu.

Současná flotila aerolinek čítá 24 letadel a generální ředitel společnosti již dříve oznámil, že ji hodlá zdvojnásobit. Katarská letecká společnost působí na trhu méně než deset let a patří mezi nejrychleji rostoucí aerolinie. V současné době létá do 41 míst a ráda by tento počet zvýšila na 50 oblastí. Z evropských měst létá do Londýna, Paříže a Říma. Nejvíce je však zaměřena na Blízký východ a Afriku.

Britský výrobce leteckých motorů Rolls-Royce dodal, že získal od Qatar Airways kontrakt na dodávku a údržbu motorů. Jeho hodnota činí 750 milionů USD.

Dnešní dohoda je již třetí, kterou Airbus oznámil během aerosalonu. Dosud největší kontrakt oznámila firma v pondělí, kdy představila objednávku na 41 širokotrupých letadel včetně 21 strojů A380 od dubajské aerolinie Emirates. Ve středu pak podepsala předběžnou dohodu o dodávkách osmi letadel A380 s Korean Air.

Airbus se letos i přes hlubokou krizi letecké dopravy zřejmě bude moci vůbec poprvé pochlubit, že dodá zákazníkům více letadel než jeho úhlavní konkurent Boeing. Evropská skupina také potřetí za čtyři poslední roky překoná Boeing v počtu přijatých zakázek, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám