Hlavní obsah

Airbus A380 měl na přehlídce v Paříži nehodu

Novinky, Markéta Kautznerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Výrobce letadel Airbus provázela v neděli na velké přehlídce letecké techniky na pařížském letišti Le Bourget smůla. Dvoupatrový model letadla A380 škrtl křídlem o letištní budovu a byl vyřazen z přehlídky. Nepříjemností se navíc dočkalo i další letadlo této značky, které mělo ve vzduchu předvádět show.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Airbus A380 na pařížské letecké show neobstál, museli ho odtáhnoutVideo: Reuters

 
Článek

Airbus A380 je dosud největším osobním dopravním letadlem na světě, rozpětí křídel dosahuje téměř 80 metrů. Během nedělních pozemních manévrů na letištní ploše v Paříži se toto obří letadlo pravým křídlem zadrhlo o letištní budovu a muselo tak být vyřazeno z letecké přehlídky, uvedla agentura Reuters.

Podívejte se na zkušební vzlet Airbusu A380 a na továrnu, kde se vyrábíVideo: Jakub Kynčl, Novinky

Kvůli problémům s převodovkou nemohl provést připravovanou leteckou show ani vojenský dopravní letoun A400M. Vrchní velitel vojsk uvedl, že nebyl problém s bezpečností, ale testovací požadavky prý byly velmi náročné. Tento letoun sice nemohl vzlétnout, součástí přehlídky však zůstal.

Nedělní incident na ranveji pařížského letiště navázal na nehodu, která se stala teprve před dvěma měsíci ve Spojených státech. Američtí vyšetřovatelé zabavili Airbus A380 letecké společnosti Air France poté, co se srazil s menším proudovým letadlem na Kennedyho letišti v New Yorku, uvedla agentura Reuters.

Kvůli nepříjemnostem, které musel Airbus řešit, tak podle BBC na letecké show zazářila konkurenční společnost Boeing se svým novým prodlouženým modelem jumbo 747-8. Naděje Airbusu však ještě nepohasly. Přehlídky se totiž zúčastní nové nízkoemisní letadlo A320neo. Společnost si od něj slibuje úspěch, který přinese mnoho zakázek.

Reklama

Výběr článků

Načítám