Hlavní obsah

Ahold ovládne Interspar, musí ale prodat několik obchodů

Novinky, tov

Antimonopolní úřad povolil společnosti Ahold, která vlastní obchody Albert, ovládnout prodejny Interspar. Ahold se ale musí zbavit několika prodejen ve čtyřech městech. Uvedl to v tiskové zprávě předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj.

Foto: Milan Malíček, Právo

Za transakci zaplatí Ahold 5,2 miliardy korun a získá 50 prodejen SPAR, z toho je 35 hypermarketů a 14 supermarketů.

Článek

Ahold provozuje v Česku 227 supermarketů a 56 hypermarketů Albert, společnost Spar má 50 prodejen, z toho 14 supermarketů a 36 hypermarketů.

Jak již dříve prohlásil generální ředitel tuzemské divize Aholdu Jesper Lauridsen,  všech 50 prodejen Interspar by se mělo během několika měsíců přejmenovat na Albert.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ahold v této transakci ovládne i společnost Imobili, která se zabývá pronájmem nemovitostí a komerčními službami téměř výhradně pro Spar.

V rámci první fáze správního řízení antimonopolní úřad dospěl k závěru, že spojení vzbuzuje obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže na území čtyř měst, kde se činnost spojujících se soutěžitelů překrývá a jejich společný tržní podíl výrazně přesahuje 40 procent.

Ahold slíbil, že se některých prodejen zbaví

Ahold ale přislíbil odprodej několika prodejen na území těchto čtyř měst. Úřad vyhodnotil závazky jako dostatečné k zachování účinné hospodářské soutěže a spojení povolil. O kolik prodejen konkrétně jde ani v jakých městech se nacházejí, ale neuvádí.

„Konkrétně to sdělit nelze, protože rozhodnutí není dosud pravomocné a není vyřešeno, co všechno bude spadat pod obchodní tajemství,“ řekl Novinkám mluvčí úřadu Martin Švanda.

Prodejny Interspar byly v Česku ztrátové. Cena za jejich odkoupení je 5,2 miliardy korun. Ahold se díky této transakci stane jedničkou českého trhu. Rakouská firma, která prodejny Interspar provozovala, se chce nyní soustředit na udržení výhodné pozice v Maďarsku, Chorvatsku a Slovinsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám