Hlavní obsah

Agrofert zavře brněnskou pekárnu, chystá hromadné propouštění

Aktualizováno

Koncern Agrofert ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO) uzavře ke konci září pekárnu Delta v Brně - Horních Heršpicích ze společnosti United Bakeries. Propouštění se dotkne až 160 osob. Areál společnost nabídne k prodeji, sdělil mluvčí koncernu Karel Hanzelka. United Bakeries koupil koncern loni. Patří mu také jednička na trhu Penam.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Penam v roce 2017 otevřel moderní velkokapacitní pekárnu v nedalekých Rosicích, která plně pokryje dodávky pečiva na Brněnsku a jižní Moravě i za heršpickou pekárnu,” uvedl k zavření pekárny mluvčí.

United Bakeries plánuje propustit až 160 lidí, budou ale moci pracovat v jiném závodu koncernu.

Výbor EP Babiše vyzývá k rezignaci, pokud se potvrdí střet zájmů

Domácí

O propouštění hovořil Agrofert už v minulém týdnu. Společnost Papei v Roudnici nad Labem, která spadá pod koncern, ukončí k poslednímu červnu výrobu lahůdek. Firma proto nahlásila propouštění, což zasáhne až 90 lidí, dál bude vyrábět vaječné polotovary. Důvodem jsou ekonomické výsledky umocněné nejistou situací v souvislosti s koronavirovou krizí, uvedl tehdy mluvčí.

Koncern Agrofert je zaparkován ve svěřenském fondu premiéra Babiše. I když firmy formálně nejsou jeho majetkem, stále je beneficientem fondu, což znamená, že veškeré zisky všech firem ve fondu patří Babišovi.

Penam se kvůli převzetí United Bakeries zbaví firmy s půlmiliardovými tržbami

Ekonomika

Penam a United Bakeries jsou dva největší hráči na trhu s pečivem. Součet jejich tržního podílu se v době schválení transakce přibližoval 50 procentům. Tržní podíl Penamu totiž dosahoval zhruba třetiny, United Bakeries měla podíl na trhu 15 procent.

Agrofert proto podle rozhodnutí antimonopolního úřadu musel prodat několik výrobních závodů patřících oběma společnostem. Proto společnost následně oddělila část svých kapacit do nové firmy PEK Group. Tu v souladu s nařízením Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nabízí ke koupi. Tržby oddělené firmy činí zhruba půl miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám