Hlavní obsah

Aero Vodochody bude vyrábět centroplány pro italské transportní stroje C-27

BRNO

Česká zbrojovka Aero Vodochody získala lukrativní zakázku. Bude vyrábět centroplány transportního letadla C-27J Spartan pro italskou leteckou společnost Alenia Aeronautica. Obě firmy stvrdily svůj kontrakt podpisem smlouvy v sobotu na letišti v Brně.

Článek

Podle předsedy představenstva Aera Vodochody Petra Klimeše jde o důležitý pozitivní signál před očekávanou privatizací společnosti. "Rozšiřujeme náš výrobní záběr o segment vojenských taktických transportních letounů," řekl a dodal, že realizace uvedeného programu vytvoří 150 nových pracovních míst. Firma, která má nyní zhruba 1650 zaměstnanců, tak bude poprvé po čtyřech letech zvyšovat jejich počet.

Firma bude vyrábět centroplán, který zabezpečuje spojení křídel s trupem. "Vzhledem k tomu se z Aera Vodochody stává klíčový dodavatel," zdůraznil viceprezident italské společnosti Paolo Pozzessere. Podle jeho slov proto nejde o úzké partnerství formou ofsetů, ale o průmyslovou spolupráci. "To znamená, že náš partner bude vyrábět kritickou část letounu a spolupráce se může dál rozvíjet," řekl.

Itálie chce prodávat C-27 J české armádě

Italové potvrdili, že mají zájem o prodej letounu C-27J české armádě. Odmítli, že by to byl hlavní důvod, proč ke spolupráci přizvali české Aero Vodochody. Obchodním záměrem firmy je prodej 350 kusů letounu do celého světa, z toho dvě třetiny do Spojených států. Centroplány se budou vyrábět výhradně v ČR. Zpočátku se počítá s 12 kusy ročně, později až s 18 kusy. Alenia spolupracuje s konsorciem Lockheed Martin, které nedávno vyhrálo výběrové řízení na stavbu americké vesmírné lodi, která vezme lidi na Měsíc.

O Aero je šest zájemců

Zbrojovka Aero Vodochody je na prodej, má o ni zájem šest zájemců. O její privatizace však rozhodne až příští vláda. [celá zpráva] Aero Vodochody skončilo loni ve ztrátě 1,38 miliardy korun.

Alenia C-27 J

C-27J je dvoumotorové transportní letadlo nové generace, které si již objednaly vzdušné síly Itálie, Řecka a Bulharska. Je to taktický stroj, má stejný motor a řadu dalších kompatibilních součástí jako nejrozšířenější vojenské transportní letadlo C-130J Hercules. Firma Lockheed Martin zajišťuje pro C-27 J servis a opravy.

České letectvo vyhodnocuje možnost využití C-27J pro rozličné úkoly, mezi něž patří i přeprava českých vojáků na mírové mise. O použití letounu uvažují Spojené státy, Kanada, Slovensko, Litva, Finsko, Rumunsko a Austrálie.

Reklama

Související témata:

Související články

Aero dodá armádě dvoumístné L-159

Ministerstvo obrany koupí od státní zbrojovky Aero Vodochody čtyři dvoumístná cvičná letadla L-159 Alca. Armáda bude dvoumístné stroje používat k výcviku...

Privatizace Aera Vodochody bude pokračovat

Vláda ve středu rozhodla, že pozastavená privatizace Aera Vodochody může pokračovat. Zároveň schválila osm společností, které budou moci ve firmě provést...

Výběr článků

Načítám