Hlavní obsah

Aero už nechce vyrábět vrtulníky se ztrátou

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zbrojovka Aero Vodochody zdraží o 22 procent vrtulníky Sikorsky, které dodává stejnojmenné americlé firmě. V dalších letech cena ještě poroste. Smlouva z roku 2000 byla pro Aero značně nevýhodná, podle odhadů na ní firma už prodělala 1,2 miliardy korun, Aero tak uzavřelo smlouvu novou.

Foto: Martina Petříková, FNUSA

Dr. Manlio Vinciguerra v laboratoři FNUSA-ICRC

Článek

"Sikorski Aircraft Corporation (SAC) nám kromě vylepšení ceny zvýšila objednávky na rok 2005 z původně očekávaných jednadvaceti na dvaatřicet vrtulníků. Už nyní v prosinci bychom měli vrtulník poprvé vyrobit beze ztráty," sdělila na středeční tiskové konferenci viceprezidentka Aera pro program kooperací Monika Vajnerová.

Původní kontrakt uzavřelo Aero s Američany na jaře roku 2000. Zpočátku ve Vodochodech probíhala pouze konečná montáž vrtulníků z dílčích sestav, dodaných Sikorskim. Od roku 2002 jde o kompletní montáž a odzkoušení vrtulníku včetně nákupu materiálů. V USA jsou pak do něj nainstalovány motory, převodovka a rotorové části, vrtulník je zalétán a Sikorski podle požadavků zákazníka dokončí interiér.

Na propadu měl podíl management

Aero předpokládalo, že kooperace se Sikorskim bude od počátku zisková. Skutečností byl ovšem pravý opak. Od roku 2000 do konce toho letošního bude ve Vodochodech vyrobeno celkem 71 vrtulníků, a celková ztráta z této produkce už podle některých zdrojů přesáhla 1,5 miliardy korun.

Na otázku, zda uvedenou sumu může potvrdit, prezident Aera Antonín Jakubše odpověděl: "Jde o spekulace, ale skutečnou ztrátu sdělit nemohu. Vyčíslenu ji samozřejmě máme, považujeme to však za interní záležitost."

Jakubše připouští, že ztráta nemusela být tak značná. "Souviselo to s nezkušeností těch manažerů Aera, kteří smlouvu se Sikorskim na přelomu let 1999 a 2000 dojednávali a uzavírali. Jsme rádi, že dnes je smlouva přijatelná i pro Aero," prohlásil.

Veškeré zisky Aera jdou v současnosti na umoření ztráty, která je asi 12 miliard korun. Státu dluží firma asi šest miliard. Na její provoz vydala ČR dluhopisy ve výši 200 miliónů dolarů, splatné jsou do poloviny roku 2005.

Vojenská produkce na mrtvém bodě

Kromě spolupráce se Sikorskim má Aero uzavřeny menší kooperační smlouvy s britským BAE Systems, jemuž dodává podsestavy náběžné hrany letounu B767, s firmou Vought Aicraft (díly pro letadla B747), a se společností Boeing (kanónové dveře stíhačky F-18). Kooperace dává práci čtyřem stovkám zaměstnanců a na celkových tržbách Aera se podílí již čtyřiceti procenty.

Civilním programem je malý dopravní letoun Ae 270, na nějž Aero před lety vytvořilo společný podnik IBIS s tchajwanskou společností AIDC.

"Letos v květnu byl zahájen proces certifikace tohoto letadla pro evropský a americký trh. Ukončena by měla být v polovině roku 2005. Pokud dopadne úspěšně a bude dostatek zákazníků, stane se Ae 270 po kooperaci se Sikorskim druhým programem, s nímž se Aero může vymanit z problémů," řekl Právu Jakubše.

Vrtulník S-76 C+

Vrtulník střední kategorie je určen pro přepravu osmi až deseti osob. Využívá se jako VIP verze, pro leteckou záchrannou službu, i pro dopravu osob a materiálu na ropné těžební plošiny.

Má dvojitého digitálního automatického pilota, integrovaný avionický systém, systém optimalizace letu, celoskleněnou kabinu, takže může létat téměř v každém počasí.

Naopak produkce podzvukových stíhaček L-159 zůstává na mrtvém bodě. Po ukončení dodávek pro českou armádu se Aeru nepodařilo pro tento vojenský program v zahraničí získat ani jedinou zakázku.

Reklama

Související témata:

Související články

Izrael možná koupí české letouny L-159

Aero Vodochody by mohlo prodat své letouny L-159 do Izraele. Na podzim přijedou do ČR experti, kteří si letouny prohlédnou. Izrael se chystá modernizovat...

Aero by chtělo dodávat letouny L-159 do USA

Aero Vodochody doufá, že jeho podzvukové proudové stroje L-159 Alka by se mohly stát výcvikovým letounem amerického vojenského letectva. Česká strana však musí...

Boeing odchází z Aera za dvě koruny

Kabinet schválil odchod americké firmy Boeing ze společnosti Aero Vodochody. Firmě se pod americkým výrobce příliš nedařilo. Za přenechání třetinového...

Výběr článků

Načítám