Hlavní obsah

Absence jádra by ohrozila konkurenceschopnost Česka, říká Nečas

Praha

Energetika postavená pouze na obnovitelných zdrojích jako je sluneční, větrná nebo vodní energie by ohrozila konkurenceschopnost tuzemské ekonomiky. Uvedl to premiér Petr Nečas (ODS). Vláda chce podle něj prosadit ve spolupráci s Francií jadernou energetiku jako bezemisní energetický zdroj.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

"Jaderná energetika je z určitého pohledu také obnovitelný zdroj. A je to bezemisní zdroj. A není to názor jen české vlády, máme takovou pozici společnou s Francií," uvedl premiér. Zároveň připomněl v souvislosti s dalšími obnovitelnými zdroji negativní zkušenost se slunečními elektrárnami.

Německá spolková vláda v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou hodlá odstavit všechny jaderné elektrárny v zemi nejpozději do roku 2022. Důvodem je negativní mínění veřejnosti o jaderné energetice v důsledku havárie japonské jaderné elektrárny Fukušima, kterou vážně poškodilo březnové zemětřesení a následná vlna tsunami.

Německý odklon zdraží elektřinu

Nečas již dříve odhadl, že odstavení jaderných elektráren v Německu zvýší podle předběžných odhadů české vlády po roce 2022 cenu elektřiny v Česku o 30 procent. To by ale nastalo jen v případě, že by Česká republika na krok Německa nijak nereagovala, například zvýšením energetických kapacit dostavbou jaderné elektrárny Temelín.

Vyšší podíl elektřiny z větrných či solárních elektráren v Německu bude totiž zatěžovat i českou přenosovou soustavu, zvyšovat nároky na ni a tím prodražovat energii. „Na růstu cen se podepíší i globálně dlouhodobě rostoucí ceny surovin,“ připomněla analytička Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance. Nárůst by však neměl být podle Šichtařové v žádném případě skokový, ale velmi plynulý.

Před březnovým uzavřením sedmi nejstarších reaktorů pokrývaly jaderné elektrárny 23 procent spotřeby elektrické energie v Německu. Kromě něj plánuje v budoucnu kompletně opustit jádro také sousední Švýcarsko. Negativně se k jaderné energii staví i Itálie.

Reklama

Výběr článků

Načítám