Hlavní obsah

Vláda schválila nižší dotace pro zemědělce

PRAHA

Vláda ve středu schválila návrh ministerstva zemědělství dotace pro zemědělce. Ty bude ještě schvalovat Sněmovna, která v nich může udělat změny. Národní agrární podpory mají v příštím roce klesnout zhruba o čtvrtinu na 1,29 miliardy korun. Vláda také na svém pravidelném zasedání schválila podporu rybářství. Kabinet nerozhodl o návrhu zrušení ministerstva informatiky a měl by se k němu vrátit za týden.

Článek

Ministerstvo zemědělství snížení dotací zdůvodňuje tím, že v rozpočtu na příští rok nedostalo tolik peněz, kolik požadovalo. Část zdrojů z národních podpor chce použít na dorovnání přímých plateb, po němž rolníci volají především.

Krácena má být v příštím roce řada národních dotačních programů. Výrazněji si polepší pouze potravináři, pro něž je určeno 310 miliónů korun proti letošním 250 miliónům.

Na náhrady škod, které způsobily letošní letní záplavy v zemědělství a v lesním a vodním hospodářství, by mělo ministerstvo zemědělství vyplatit zhruba 223 miliónů korun. Návrh kompenzací schválila vláda. Následky velké vody byly celkově vyčísleny na 260 miliónů korun. Některé kompenzace ještě musí schválit EU.

Vláda schválila také podporu rybářství

Vláda také schválila návrh operačního programu rybářství, v jehož rámci by měli domácí rybáři v příštích sedmi letech čerpat podpory za více než miliardu korun. Ze tří čtvrtin půjde o peníze z Evropského rybářského fondu. Dotace jsou určeny na podporu domácího chovu a zpracování ryb i zlepšování vodního prostředí.

Cílem je udržet roční produkci 20 000 tun sladkovodních ryb do roku 2013. Konzumace ryb je v Česku v rámci EU silně podprůměrná a činí něco přes pět kilogramů na osobu ročně. Z toho sladkovodních ryb sní každý Čech více než kilogram za rok. Cílem opatření je proto zvýšit spotřebu do budoucna o pětinu. V Česku se ročně vyprodukuje zhruba 19 500 tun ryb, z čehož asi 17 000 tun představuje kapr. Přibližně 9 500 tun ryb se ročně vyváží.

Langer chce zrušit ministerstvo informatiky od ledna 2007

Vláda ve středu na svém pravidelném zasedání přerušila jednání o návrhu ministra vnitra a informatiky Ivana Langera (ODS) na zrušení ministerstva informatiky. Ministerstvo by podle návrhu mohlo zaniknout již v lednu 2007. Návrh změny kompetenčního zákona ještě také musí schválit Sněmovna, kde návrh nemá jistou podporu. ČTK původně uvedla, že vláda návrh na zrušení ministerstva informatiky schválila.

Ministr vnitra a informatiky Ivan Langer (ODS) chce návrh poslancům předložit ve zkráceném řízení, aby mohl být přijat hned v prvním čtení.

Zrušení ministerstva informatiky ve sněmovně podporovala vedle ODS i ČSSD. Ta ale nedávno kritizovala záměr převést část kompetencí ministerstva pod resort vnitra. Poslanci ČSSD však budou podle místopředsedy strany Bohuslava Sobotky o návrhu teprve jednat. Stejně tak i poslanci KDU-ČSL, kteří v létě v rámci trojkoaličních jednání zrušení resortu rovněž podporovali.

Předsedkyně poslaneckého klubu Vlasta Parkanová řekla, že zrušení ministerstva podporuje. Odborná komise KDU-ČSL pro informační technologie, která se již návrhem zabývala, k němu naopak měla výhrady. Nelíbilo se jí, že zákon neřeší vztahy k EU v této oblasti a že po zániku ministerstva není vyřešeno pokračování kurzů na podporu počítačové gramotnosti.

Jasná zatím není podpora komunistů. "Je možné, že zákon podpoříme, ale je potřeba k tomu vést diskusi. Po zkušenostech s fungováním ministerstva, zejména za Vladimíra Mlynáře, si dokážeme představit, že ministerstvo nebude," řekl místopředseda strany Jiří Dolejš. Podle něj bude více než zrušení jednoho ministerského postu ve vládě důležité zajištění fungující agendy v oblasti informatiky do budoucna.

Slabé postavení ministerstva informatiky

Podle návrhu by měly kompetence ministerstva přejít na resorty vnitra, průmyslu a obchodu a místního rozvoje. Dosavadní zkušenost podle předkládací zprávy prokázala, že ministerstvo informatiky v současném postavení jen stěží prosazuje své plány a projekty, a to zejména kvůli velmi slabému postavení mezi ostatními resorty.

Lepší prosazení záměrů státu v informatice by mělo pomoci převedení agendy v elektronické veřejné správě pod ministerstvo vnitra, telekomunikacích a poštách pod resort průmyslu a veřejných dražbách na ministerstvo pro místní rozvoj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám