Hlavní obsah

Evropská komise zpochybnila tendr na transportéry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Evropská komise (EK) zpochybnila tendr na obrněné transportéry. Ve středu to uvedl Český rozhlas (ČRo). Podle EK měl stát na tak velkou zakázku české armády za 23,6 miliard korun vypsat otevřenou veřejnou soutěž.

Článek

Ministerstvo obrany ale označilo kontrakt za strategický a oslovilo jen předem vybrané uchazeče. Nedalo tedy stejnou příležitost všem případným zájemcům.

Tendr vyhrála rakouská zbrojovka Steyr. Poražená finská společnost Patria zaslala stížnost Evropské komisi. "Naše přesvědčení, že tendr neproběhl šťastným způsobem potvrzuje i reakce Evropské komise na naši stížnost, kterou jsme k ní podali. Argumentace, kterou nám Evropská komise poskytla, je natolik podstatná, že ji použijeme ve všech dalších právních krocích," řekl ČRo mediální zástupce Patrie Filip Rybín.

Patrie stát zažalovala

Evropská komise podle ČRo kritizovala i to, že stížnostmi Patrie se odmítl zabývat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Úřad rovněž zakázku označil za strategickou. [celá zpráva] Patrie podala v srpnu na ministerstvo obrany žalobu. Požaduje, aby soud označil smlouvu se Steyrem za neplatnou.

Mnohamiliardový konktrakt podepsal bývalý šéf resortu Karel Kühnl (US-DEU) týden po parlamentních volbách navzdory tomu, že ODS, část ČSSD a také prezident Václav Klaus byli proti. [celá zpráva]

Mluvčí ministerstva Andrej Čírtek Českému rozhlasu řekl, že výběrové řízení bylo v pořádku: "Neexistuje žádný pravomocný rozsudek, který by řekl, že ministerstvo obrany udělalo ve svém postupu chybu. Ministerstvo se naopak snažilo zabránit tomu, aby bylo napadáno, a to i tím, že tento tendr nedělalo samo, ale přibralo si právního a technického poradce. Samozřejmě, že i v takové situaci má neúspěšný uchazeč možnost napadnout cokoliv na průběhu tendru."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám