Hlavní obsah

Nový Zákoník práce si vyžádá miliardy na placení pohotovosti

Právo, jn
PRAHA

Zavedení nového Zákoníku práce by si mohlo v příštím roce ze státního rozpočtu vyžádat až čtyři miliardy korun na proplacení pohotovostí na pracovištích. Podle nového kodexu mají být totiž přesčasy zahrnuty do pracovní doby. Uvádí to zpráva, kterou ve středu odstupující vládě předloží ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS).

Článek

Podle nyní platného Zákoníku práce se do pracovní doby pohotovost nepočítá, pokud v ní zaměstnanec nepracoval. To je ale v rozporu se směrnicí EU o úpravě pracovní doby, i s rozhodnutími Evropského soudního dvora.

Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí by dvě miliardy korun byly potřeba na zaplacení pohotovosti ve zdravotnictví, dopravě a v resortu zahraničních věcích. S dalšími dvěma miliardami se počítá pro případ, kdyby začal platit služební zákon pro ozbrojené složky.

Topolánkův kabinet navrhuje odložit účinnost Zákoníku práce o rok, tedy až na 1. leden 2008. Nečas tvrdí, že by v kodexu bylo potřeba novelizovat 78 bodů. Roční odklad má sloužit k odstranění chyb. ČSSD ale již dříve sdělila, že odklad účinnosti nového zákoníku v parlamentu nepodpoří. A Českomoravská konfederace odborových svazů chystá kvůli obstrukcím ODS vůči zákoníku na 25. listopadu v Praze demonstraci. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám