Hlavní obsah

Nová opatření mohou zkomplikovat provoz na letištích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pondělí začnou na všech letištích v Evropské unii platit zpřísněné podmínky přepravy palubních zavazadel v letadlech. Evropská unie tímto opatřením zareagovala na zmařený srpnový teroristický útok na letadla směřující z Londýna do USA. Tímto nařízením se zřejmě zpomalí odbavování, takže cestující budou muset být na letišti minimálně dvě hodiny před odletem.

Článek

Nová opatření mohou zkomplikovat provoz na letištích, ne všichni cestující o nových opatřeních ví a nebudou na ně zřejmě připraveni. S největší pravděpodobností se prodlouží doba odbavování a bude docházet ke zdržením.

Cestující budou muset při kontrole vyndat ze zavazadel elektronická zařízení a nechat je "projet" detekčními zařízeními. To se týká i svrchního oblečení (bund, kabátů apod.). Na některých evropských letištích se tak již dlouho děje, ale pravidla dosud nebyla sjednocena. Zlepšit by se měla i výkonnost detekčních zařízení.

Upravuje se také přeprava tekutin a gelů (včetně  nápojů, zubních past, voňavek, gelových krémů, tlakových aerosolů, tuhých deodorantů, sirupů atd.) v kabinách letadel. Tekutiny nebo gely v baleních do 100 ml musí být uložené v průhledném uzavíratelném sáčku o objemu maximálně jeden litr.

Sáček nesmí mít rozměry větší než 20 cm x 20 cm, což odpovídá zhruba objemu jednoho litru. Zavádí se také maximální limit velikosti kabinových zavazadel. Ty budou od konce března 2007 limitovány rozměry: 56 x 45x 25 cm.

V Praze zdržení nečekají

Nová opatření začnou od pondělí platit i na letišti v Praze. "Na zavedení nových bezpečnostních pravidel se pečlivě připravujeme. Naším cílem je i nadále udržet plynulost a rychlost odbavovacího procesu," řekl ředitel bezpečnosti Letiště Praha Martin Hlava z 

"Cílem nových nařízení, která budou platit na všech letištích EU, na Islandu, v Norsku a ve Švýcarsku, je dále zvýšit ochranu pasažérů před hrozbou terorismu. Tato opatření neomezí prodej v duty free obchodech na pražském letišti," uvedla mluvčí Letiště Praha Veronika Sedláčková.

Na opatření jsou připraveny ČSA i BA

České aerolinie (ČSA) také zavedou na základě rozhodnutí Evropské komise přísnější bezpečnostní opatření na svých letech. Cestující budou moci zakoupit po předložení palubní vstupenky tekutiny (nápoje, parfémy) v obchodech na letištích EU, které jsou umístěny za pasovou kontrolou. "Pokud produkty obdržíte v zapečetěném sáčku, počkejte s otevřením do doby, až budete odbaveni pracovníky bezpečnostní kontroly," uvádí ČSA.

Nápoje v těchto prostorách letiště jsou však mnohem dražší než v obchodech mimo letiště.

Tekutiny a gely si budou moci vzít cestující na palubu letadla jen v igelitových průhledných sáčcích. Ty budou na letištích v obchodech či u odbavovacích přepážek. Foto: Letiště Praha

Na nová bezpečnostní opatření je připravena i letecká společnost British Airways (BA). "Nová pravidla, která platí na celém území EU a upravují přepravu tekutých látek v příručním zavazadle, velmi vítáme. Jednotná pravidla v celé EU i usnadní zákazníkům pochopit, co smí a nesmí přepravovat v příručním zavazadle," uvedla Anna Chmelíková, obchodní ředitelka pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko společnosti British Airways.

Podle představ British Airways by ideální odbavení mělo proběhnout následovně. Tekutiny by už předem měly být zabaleny v průhledném sáčku, ale bylo možné je případně vyndat a nechat zkontrolovat. U bezpečnostního rámu by si cestující měl sundat svrchní oděv a pásek a nechat je projet rentgenem. Totéž mají udělat s obsahem kapes. Navíc, pokud lidé poletí na delší vzdálenost mimo EU, měly by být na letišti nejlépe tři hodiny před odletem.

Mimo EU opatření neplatí

"Vzhledem k novým bezpečnostním kontrolám se cestujícím doporučuje dostavit se k odletu nejlépe dvě hodiny před odletem na evropských linkách a tři hodiny na linkách do USA, Kanady a na Blízký východ," uvedla mluvčí ČSA Daniela Hupáková.

Podmínky pro létání se sice v EU sjednotí, mimo EU ale bude stále platit, že tekutiny lze brát do letadel libovolně nebo podle nářízení jednotlivých zemí. Pokud tedy budou někteří cestující v zemích EU přestupovat, musí si myslet na to, že tekutiny musí mít v zavazadlovém prostoru nebo je na letišti v zemi EU "přebalit".

Co vše se mění od 6. listopadu pro cestující na letištích:
Cestující budou muset při kontrole vyndat ze zavazadel elektronická zařízení a nechat je "projet" detekčními zařízeními.
Svrchní oblečení (bundy, kabáty, pásek apod.) také musí cestující nechat "projet" detekčním zařízením. Cestující musí vyndat i obsah kapes.
Tekutiny nebo gely v baleních do 100 ml musí být uložené v průhledném uzavíratelném sáčku o objemu maximálně jeden litr. Takto zabalené si je cestující může vzít na palubu letadla.
Pokud lidé poletí na delší vzdálenost mimo EU, měly by být na letišti tři hodiny před odletem. Při letech v rámci EU musí být na letišti cestující dvě hodiny před odletem.

Anketa

Budete v souvislosti se zpřísněním přepravy palubních zavazadel méně létat?
ano
25,5 %
ne
74,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 707 čtenářů.

Na palubu letadla si cestující může vzít:

  • Tekutiny a gely koupené v letištních obchodech ve vyhrazeném bezpečnostním prostoru, tj. až za stanovišti bezpečnostní kontroly. Tyto tekutiny a gely musí být uložené v řádně zabaleném a označeném sáčku a opatřené dokladem s potvrzením původu a s informací, že je cestující koupili v den letu. 
  • Tekutiny nebo gely pro osobní potřebu v baleních do 100 ml uložené v průhledném uzavíratelném sáčku o objemu maximálně 1 litr. V odletových halách na pracovištích balení zavazadel pasažéři najdou plastové sáčky, do nichž bude možné umístit tekutiny a gely v předepsaných množstvích zakoupené mimo letiště. Sáčky budou k dispozici i na přepážkách.
  • Tekutiny a gely nezbytné v průběhu letu ze zdravotních důvodů (např. dětská výživa, léky apod.). V těchto případech musí být prokázána jejich potřebnost a na vyzvání ověřena jejich nezávadnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám