Hlavní obsah

Tlustý: V debatě o rozpočtu převládl rozum

Právo, Jiří Vavroň
PRAHA

Poslanci ve čtvrtek drtivou většinou podpořili státní rozpočet v prvním čtení. Pro rozpočet hlasovaly všechny politické strany kromě komunistů. Deficit rozpočtu tak bude 91,3 miliardy korun. Odstupující ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) je rád, že v debatě o rozpočtu zvítězil rozum.

Článek

Rozpočet překonal první zkoušku, kde vidíte příčinu toho, že byl schválen 155 hlasy, což je v historii jeden z nejlepších výsledků.

Jsem rád, že zvítězil rozum, obava z dopadů rozpočtového provizoria ve velmi nejisté politické době. Sněmovna pochopila, že tuhle nejistotu prohloubit ještě rozpočtovým provizoriem by bylo velmi riskantní.

Co budete dělat, aby rozpočet prošel i ve třetím čtení?

To, co dosud, budu jednat se všemi parlamentními stranami. V debatě zaznělo několik závažných podnětů, o kterých se ve druhém a třetím čtení bude tvrdě debatovat.

Před parlamentními volbami v červnu letošního roku poslanecké návrhy výrazně zvýšily sociální výdaje a způsobily při sestavování rozpočtu jak Paroubkově, tak Topolánkově vládě vážné problémy. Nehrozí, že pokud dojde k předčasným volbám, opět se rozpoutá vlna předvolebního utrácení?

Volby jsou samozřejmě příležitostí pro politiky, aby dokazovali, jak jsou hodní. Za ODS ale mohu říci, že my to určitě iniciovat nebudeme.To, co se přihodilo letos na jaře, má tak tvrdé důsledky na výši státního dluhu, že by to mělo být pro všechny politiky ponaučením.

V debatě jste řekl, že by bylo třeba se vrátit k sociálním zákonům, které Sněmovna přijala na jaře letošního roku ve zmíněné předvolební euforii. Co od toho čekáte?

Mají-li začít seriózní debaty o reformách, prvním krokem je diskuse o nápravě toho, co se přihodilo před volbami. Bylo to špatné nejen z pohledu dopadu do rozpočtu, ale i v zákonech jsou i chybné motivační prvky. Osobně podporuji státní peníze pro rodiny s dětmi. Ale peníze by měly rodiny dostávat za to, že se o děti starají, nikoli za to, že je jen přivedou na svět. Diskusi o těchto zákonech považuji za potřebnou a myslím, že si to myslí stále více lidí, mimochodem i Miloš Zeman. Vyvinu iniciativu, aby se s tím začalo něco dělat.

Napomůže určitý posun v rozložení sil ve Sněmovně v neprospěch soc. dem., že se začne více realisticky debatovat o reformách, které by jinak mohly projít i bez účasti levice?

Odpovím citací jednoho svého parlamentního kolegy z opozice, se kterým souhlasím. Buď politické strany a experti najdou sílu k provedení řízených, sociálně průchodných reforem, nebo dojde k neřízenému prosazení  reforem pod tlakem nedostatku financí, hrozby odchodu investorů atd. Dlouhodobě proto preferuji řízené a připravené reformy.

Reklama

Související články

Spor o prodej ČEZ rozhodne o rozpočtu

Vyjednávání parlamentních stran o tom, zda ve Sněmovně projde rozpočet na příští rok, může probíhat až do čtvrtečního rána, kdy mají poslanci zahájit jeho tzv....

Výběr článků

Načítám