Hlavní obsah

Poslanci v prvním čtení podpořili rozpočet, deficit bude 91 mld.

– PRAHA

Ve čtvrtek poslanci v prvním čtení podpořili rozpočet na rok 2007. Pro byli zákonodárci ODS, ČSSD, KDU-ČSL a Strany zelených. Komunisté hlasovali proti. Pro rozpočet zvedlo ruku 155 poslanců ze 179 přítomných. Rozpočet počítá se schodkem 91,3 miliardy korun.

Článek

Poslanci ČSSD pro rozpočet hlasovali proto, že jim ODS přislíbila, že s nimi bude konzultovat připadnou privatizaci energetické společnosti ČEZ. Ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) také ČSSD slíbil, že pokud to bude možné, bude hledat i jiné rozpočtové zdroje.

ČSSD požadovala za souhlas s rozpočtem zastavení privatizace ČEZ či spoluúčast při rozhodování o jejím dalším osudu. [celá zpráva]

Poslanci tím, že schválili znění rozpočtu v prvním čtení, definitivně potvrdili výši příjmů, výdajů a schodek rozpočtu. Deficit rozpočtu na příští rok tak bude 91,3 miliardy korun při příjmech 949,5 miliardy a výdajích 1,0408 biliónu korun. [celá zpráva] O konečné podobě rozpočtu bude Sněmovna v tzv. třetím čtení hlasovat až koncem roku.

Bývalý ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD) k privatizaci ČEZ řekl, že vláda neuvažuje o prodeji ve správné době a nepoužívá ani správnou metodu. Urban soudí, že hodnota společnosti bude nadále stoupat, a byla by proto škoda se podílu nyní zbavovat. "Drobení ČEZ muže vést k narušení energetické koncepce a k rychlému převodu ČEZ do rukou silných konkurentů v rámci EU, což musí mít za následek dramatické zvýšení cen," domnívá se.

Urbanův nástupce ve funkci Martin Říman (ODS) ale uvedl, že není možné spoléhat v rozpočtu na nějaký příjem, který možná dorazí v prosinci příštího roku. Vláda podle něj nemá moc jiných společností, které by mohla privatizovat.

Předseda největší opoziční strany Jiří Paroubek dohodu s ODS označil za rozumný kompromis. Do hry se podle něj znovu dostal i návrh ČSSD na prodej menšinového podílu státu ve firmě Letiště Praha. Občanští demokraté podle něj těsně před hlasováním slíbili, že se vrátí k přípravě projektu této privatizace.

Komunisté nepodpoří rozpočet ani ve třetím čtení

"Komunisté nepodpoří návrh státního rozpočtu ani ve třetím čtení,", řekl místopředseda KSČM a rozpočtového výboru sněmovny Jiří Dolejš. Komunističtí poslanci jsou podle Dolejše přesvědčeni, že by bylo možné příjmovou stránku rozpočtu podstatně vylepšit, a to desítkami miliard z firem, v nichž má strategický podíl stát, formou dividend a také lepším výběrem daní. Ve druhém čtení budou podle Dolejše komunističtí poslanci prosazovat využití nevyčerpaných rezerv v jednotlivých resortech.

Takto ušetřené peníze by chtěli komunisté použít na zvýšení platů státních zaměstnanců, financování důsledků novelizace Zákoníku práce, sociální podpory souvisejících s růstem cen nájemného, na vědu a pro vysoké školy, na vyšší dotace zemědělcům a na zvýšení dotací krajské a obecní samosprávě.

Rozpočet na rok 2007, který připravila ještě vláda ČSSD a upravila vláda ODS, je podle podle Dolejše nejhorším za poslední léta. Komunisté požadují diskusi o novém pojetí reformy veřejných financí, uzavřel.

Poslanci kritizovali nárůst povinných výdajů

V rozpravě ve Sněmovně varovali poslanci ODS a KDU-ČSL před vysokým růstem tzv. mandatorních výdajů (povinných ze zákona) státního rozpočtu a před zadlužováním státu.Tyto výdaje jsou pro rok 2007 plánovány ve výši 579,4 miliardy a tvoří 55,7 procenta výdajů rozpočtu.

Ministr financí Vlastimil Tlustý uvedl, že když vláda Mirka Topolánka (ODS) převzala od svých předchůdců návrh státního rozpočtu, nebyly pokryty konkrétními příjmy investiční akce fondu dopravní infrastruktury. Šlo podle něj zejména o výstavbu dálnic a odstraňování ekologických škod. "To je důvod, proč vláda před zahájením jednání o státním rozpočtu rozhodla o záměru odprodat malou část nad svou majoritou ve společnosti ČEZ," řekl Tlustý. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám