Hlavní obsah

Na sociální výdaje dává Česko nejvíce peněz z nových zemí EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Podle evropského statistického úřadu Eurostat vydává Česká republika na sociální dávky nejvíce peněz z nových členských států Evropské unie, s výjimkou Slovinska. Sociální stát v ČR má ale do podoby, která platí v západní Evropě, stále ještě velmi daleko. Největší sociální ochranu od státu požívají Lucemburčané, nejmenší naopak Lotyši.

Článek

Eurostat sociální výdaje přepočítal na jednotku kupní síly PPS. Český stát v přepočtu na hlavu vydává na sociální dávky téměř 3000 PPS, což je zhruba o 1000 PPS více než na Slovensku. V Lotyšsku je tato úroveň navíc například třikrát nižší.

Starší členové EU však na sociální dávky vydávají mnohem více než ČR. Lucembursko, jeden z nejbohatších států EU, vydává na hlavu třikrát více sociálních dávek než Česko.

Velký rozdíl je patrný i při srovnání s ostatními starými členskými státy Evropské unie. V Evropské unii nejvíce "sociálních" peněz putuje starým lidem a na dávky pro pozůstalé. Tyto dvě kategorie tvoří v průměru více než 45 procent všech výdajů na sociální dávky.

Česko za svými západními sousedy zaostává, i když se sociální výdaje přepočtou na podíl z hrubého domácího produktu (HDP), ačkoliv tady rozdíl není zdaleka tak propastný.

Sociální dávky v ČR ročně odkrojí z HDP asi pětinu, přičemž nejštědřejší Lucemburčané sociálně potřebným "obětují" 23,8 procenta HDP. Nejštědřejší jsou v tomto ohledu Švédové, které sociální stát přijde na 33,5 procenta HDP.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám