Hlavní obsah

Tlustý: Komunisté slíbili podporu rozpočtu v prvním čtení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle ministra financí Vlastimila Tlustého (ODS) slíbily tři parlamentní strany, zelení, lidovci a komunisté podporu zákona o státním rozpočtu na rok 2007 v prvním čtení. ČSSD po jednání s Tlustým řekla, že je zásadně proti privatizaci ČEZu, jinak nemá proti rozpočtu námitky.

Článek

Po jednání Tlustého s exministrem financí Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) zůstává v rozpočtu na příští rok pro ČSSD jediný sporný bod, a to je privatizace ČEZu, se kterou ČSSD zásadně nesouhlasí. ODS na to reagovala tím, že pokud ČSSD předloží alternativní návrhy, jak získat jinak příjmy do rozpočtu, aniž by se ČEZ musel privatizovat, je ochotna o tomto sporném bodu dále jednat. Obě strany se shodly, že jednání budou dál pokračovat a že existuje šance, že rozpočet na příští rok Sněmovna schválí.

Problém je podle Tlustého v tom, že mají-li státní fondy dopravní infrastruktury a životního prostředí mít jistotu financování, tak nemohou v rozpočtu být tyto příjmy neuvedeny. "Žádná jiná privatizace není ve stavu, aby garantovala výnosy během příštího roku," uvedl Tlustý.

Komunisté dále řekli, že to, že rozpočet podpoří v prvním čtení, automaticky neznamená, že rozpočet podpoří úplně, tedy i ve třetím čtení. Budou v návrhu požadovat strukturální změny.

Podle Dolejše záleží na rozpočtovém výboru

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš Právu řekl, že komunističtí poslanci se na úterním jednání svého klubu pravděpodobně mohou dohodnout, že nebudou aktivně hlasovat ani v prvním čtení rozpočtu pro usnesení. Popřel tak, že by komunisté přijímali návrh bez výhrad. Usnesení, které má stanovit příjmy, výdaje, saldo a dotační vztahy, přitom podle Dolejše ještě neexistuje, výbor ho má projednat v úterý ráno. Pokud návrh usnesení na jednání rozpočtového výboru, a na plénu Sněmovny neprojde, celá procedura se zadrhne a zemi by hrozilo rozpočtové provizórium v příštím roce.

Ostatní politické strany ve Sněmovně daly podle Dolejše v pondělí najevo, že nechtějí být těmi, kdo vyvolá provizórium. Takový postoj měl zformulovat i místopředseda ČSSD a šéf výboru Bohuslav Sobotka.

Komunisté chtějí dát nyní najevo především svůj politický postoj, i když nečekají, že by se projednávání zadrhlo. "To, aby bylo zřetelné, velmi se nám ten rozpočet nelíbí, a to jak po stránce zdrojové, nechceme privatizační zdroje, domnívám se, že je kde šetřit, a za druhé se domníváme, že si Státní fond dopravní infrastruktury mohl půjčit od Evropské investiční banky. Šlo by to na konto pohledávky vládního sektoru a nikoli na konto zvyšování deficitu státního rozpočtu," řekl Právu Dolejš.

Otázka nad rozpočtem by vyvstala ve třetím čtení před Vánoci, Dolejš ale nechtěl nic předjímat. "Uvidíme také, jaká bude vláda atd.," poznamenal.

Zatím má Tlustý (ODS) jistotu, že rozpočet podpoří jeho vlastní strana.

Pro rozpočet pravděpodobně zvednou ruku lidovci, chtějí však navýšit přímé platby zemědělcům a vyčlenit dostatek peněz pro dopad nového zákona o sociálních službách. Navýšit přímé platby pro zemědělce chtějí také komunisté.

Rozpočet na příští rok počítá s deficitem 91,3 miliardy korun. [celá zpráva] V příjmech rozpočtu vláda proti předchozím variantám počítá s výnosem 31 miliard korun z prodeje části akcií ČEZ. Výdaje rozpočtu jsou na příští rok naplánovány na 1,058 biliónu korun a příjmy 966,7 miliardy korun.

Soc. dem. má k rozpočtu podmínky

Soc. dem. jdou na jednání se dvěma podmínkami - vláda se přestane zabývat privatizací ČEZ a myšlenkami, že by penězi z prodeje části akcií sanovala Státní fond dopravní infrastruktury. ČSSD se však, jak řekl na rozpočtovém výboru jeho předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD), nebrání debatě o privatizacích jiných firem. ČSSD současně žádá podle Sobotky "zastavení nepravdivé informační kampaně o stavu veřejných rozpočtů".

Sobotka měl na mysli především zveřejňování inzerátů ministerstva financí o údajném deficitu veřejných rozpočtů ve výši 1,3 biliónu korun. [celá zpráva] Soc. dem. by uvítali i nějakou formu omluvy za tuto kampaň, řekl první místopředseda ČSSD Sobotka.

Klíčový rozpočtový výbor bude hlasovat o rozpočtu v úterý, tedy až po politických konzultacích. První čtení zákona o státním rozpočtu v plénu Poslanecké sněmovny se uskuteční ve středu 25. října.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám