Hlavní obsah

Vykradený účet: zloději nepotřebují ani internet

Právo, Jakub Svoboda, Jindřich Ginter

K vyloupení účtu zloději nepotřebují ani nyní tolik diskutované elektronické triky přes internet, podvodné e-maily odeslané z daleké ciziny, bílé koně či komplice v bance. Způsob loupeže může být tak jednoduchý, že byste si řekli: tohle snad není možné, když existuje tolik metod ochrany a ověřování. Dokládá to případ okradeného podnikatele ze Zlínska, který má menší počítačovou firmu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

"Letos v červenci přišel na pobočku České spořitelny (ČS) neznámý člověk, který se prokázal padělanou plnou mocí k disponování s naším účtem a vybral v hotovosti 400 tisíc korun. Údaje, které k padělání plné moci potřeboval, našel pohodlně na internetu, v obchodním rejstříku a na našich internetových stránkách," informoval Právo podnikatel, který nám své jméno sdělil, ale požádal, aby nebylo zveřejněno.

Razítko a podpis notářky pachatel patrně přenesl z jiného dokumentu pomocí barevné kopírky nebo počítačové tiskárny. "ČS nám asi po pěti týdnech vyšetřování vybranou sumu vrátila," konstatuje podnikatel. I přesto, že kauza pro něho dopadla vlastně dobře a z jeho pohledu byla relativně rychle uzavřena, cítil se poškozen. Žádal banku o kompenzaci v podobě bonusového úroku za tu dobu, po kterou peníze neměl k dispozici. Banka to odmítla.

Podnikatel: nejsem jediný okradený...

S odvoláním na informace z vyšetřování podnikatel dodal, že pachatel napadl tímto způsobem několik účtů najednou. Majitel firmy to nenechal proto být a zajímal se, zda se krádež nemůže opakovat.

"Na celé věci je nejzajímavější to, že k vykradení cizího účtu nebylo zapotřebí žádných propracovaných postupů. Stačilo pouze sesbírat potřebné údaje z volně dostupných zdrojů a vytvořit nepříliš složitým postupem padělek plné moci, kterou banka po jejím předložení nijak neprověřovala," tvrdí podnikatel.

...a ochrana není dostatečná

"V souvislosti s tímto případem jsem se pokusil podniknout preventivní opatření a zamezit, aby bylo možné manipulovat s našimi dalšími účty na základě plné moci. Ve všech bankách mi ale shodně potvrdili, že to není možné, že předloženou notářsky ověřenou plnou moc je banka povinna respektovat a její pravost předem neověřuje," uzavírá podnikatel. Oficiálně to banky popírají, i když připouštějí, že zdařilý padělek plné moci nemusejí odhalit.

Konfrontace

Tvrzení podnikatele, že banky pravost plných mocí neověřují, a jeho případ, jsme konfrontovali s Českou spořitelnou, ČSOB a KB. Jejich mluvčím jsme zároveň položili tyto otázky: Existují ve vaší bance ochranné mechanismy proti zfalšované/zneužité plné moci k nakládání s účtem? Jaké? Setkali jste se s případem či pokusem vykrást účet pomocí falšované plné moci? Na první otázku se nám dostalo jistých ujištění, na druhou neodpověděli.

ČS: zdařilý padělek nemusí být odhalen

"Pokud je bance předložena notářsky ověřená plná moc, která splňuje příslušné náležitosti, nemá banka právní důvod takovou plnou moc neakceptovat," řekla Právu mluvčí České spořitelny Klára Gajdušková.

Majitel účtu ale může podle ní písemným pokynem bance akceptaci plné moci k jeho účtu zcela vyloučit nebo ji vázat na svůj písemný souhlas či jiné potvrzení z jeho strany.

Banka předložené plné moci vždy zkoumá z hlediska jejich obsahových a fomálních náležitostí. "Jedná-li se však o zdařilý padělek, nemá banka šanci podvod odhalit," připustila Gajdušková.

ČSOB: bez ohlášení jen 100 tisíc

Podle mluvčí ČSOB Kateřiny Bednářové jsou důležitým kontrolním mechanismem velmi úzce definované náležitosti plné moci.

"Akceptována je pouze jednorázová plná moc, která výslovně uvádí, k jakému úkonu je zmocněná osoba oprávněna, a není starší než tři měsíce. Bez předchozího ohlášení je v ČSOB takto možné vybrat v hotovosti maximálně 100 tisíc korun," uvedla Bednářová. Vzor požadované plné moci uvádí ČSOB na svých webových stránkách. Pokud není podepsána před pracovníkem pobočky, je nutné úřední ověření podpisu. Plná moc samozřejmě musí být předložena v originále, musí obsahovat údaje o majiteli účtu i zmocněné osobě.

Pracovník banky po předložení plné moci podle Bednářové vždy kontroluje, zda splňuje všechny požadavky, a především, zda nejeví známky padělání. V případě podezření má banka možnost odložit vyplacení hotovosti, aby mohla přezkoumat pravost dokumentu. Pracovníci také v těchto případech mohou ověřit telefonicky u majitele účtu, zda skutečně plnou moc vystavil, nebo kontaktovat notáře (pokud byl podpis notářsky ověřen).

KB:opatření tajíme, aby byla účinná

Přes všechny skandály kolem napadení účtů z poslední doby banky tvrdí, že mají vytvořeny účinné ochranné mechanismy pro předcházení různým typům pokusů o podvod. "Tato opatření nezveřejňujeme právě s ohledem na účinnost těchto mechanismů," uvedla mluvčí Komerční banky Marie Petrovová.

Prevence? Zveřejnění případů!

Banky se zpravidla s takovými kauzami nechlubí. Zveřejnění metod zlodějů a možné obrany, včetně toho, jaké jsou šance na jisté kompenzace, však pomůže případy vykradených účtů eliminovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Klientům banky mizely peníze z účtů

Několik klientů Komerční banky (KB) oznámilo, že jim z účtu záhadně zmizely peníze. Situace je pro třetí největší banku v ČR o to nepříjemnější, že nejde...

Výběr článků

Načítám