Hlavní obsah

Škodovky v ČR vyrábějí polští otroci, píše Gazeta Wyborcza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na nelidské zacházení si stěžují polští dělníci, kteří pracují v mladoboleslavské firmě Škoda. Uvedl to polský deník Gazeta Wyborcza. Pracovíky zaměstnává ostravská personální agentura Zetka Auto. Nařčená firma ale toto tvrzení popírá.

Článek

Vedení Škody Auto tvrdí, že i u pracovních agentur, které zahraniční dělníky pro firmu zajišťují, striktně vyžaduje dodržování Zákoníku práce (ZP).

Fabie a octavie podle listu Gazeta Wyborcza vyrábí 900 Poláků z Dolního Slezska, Velkopolska a Podkarpatska. Dělníci žijí ve starých barácích, na podlaze je špína. Poláci nemají dostatek ochranných pracovních prostředků, jako jsou boty nebo rukavice, říká jeden z nich, Jarek Nowacki z Walbrzycha.

Podle právníka ostravské agentury Vladimíra Voxy naopak žijí dělníci, kterých je maximálně 700, v nejlepších ubytovnách v regionu. "Jsou to panelákové ubytovny, které vždy dostávají krásně uklizené. Občas se nám naopak stává, že je dělníci poničí nebo dokonce utečou i s ledničkou a dalším zařízením," dodal Voxa.

Ve smlouvě, kterou Poláci podepsali, podle deníku stojí, že jednou za týden musejí v dílně odpracovat dvě směny za sebou, tedy 16 hodin. Ve skutečnosti musejí tyto dlouhé směny vydržet několikrát týdně.

Potíže prý i s výplatou

Zaměstnavatel prý Polákům slíbil průměrně 13 000 korun měsíčně. První peníze nicméně uvidí po dvou měsících, a navíc odpovídají jen měsíčnímu platu. Dříve mohou dostat pětisetkorunovou zálohu, ale bez potvrzení, říká další Polák pracující v Zetce Auto, Piotr Kwiatkowski z Vratislavi.

Škoda Auto je šokována

"U pracovních agentur rovněž velmi striktně vyžadujeme dodržování zákoníku práce, a to se týká i oblasti bezpečnosti práce a ochrany zdraví. Každý zaměstnanec používá ke své práci odpovídající předepsané ochranné pomůcky a před nástupem jsou důkladně kontrolována jeho zdravotní osvědčení, provedená školení a případné zkoušky. Závodní lékařství ve Škoda Auto poskytuje velmi kvalitní služby každému zaměstnanci bez ohledu na jeho občanství nebo pracovní zařazení," sdělil člen představenstva Škody Auto zodpovědný za personalistiku Martin Jahn.

Vedení české firmy je informacemi šokováno. "Nic z toho samozřejmě není pravda. Co se týče zdravotní péče, máme čtyři závodní lékaře. Za letošní rok máme evidováno 38 pracovních úrazů a všechny byly řádně vyřešeny," dodal Voxa. Podle něj všechny dokumenty ukázal také reportérům polského deníku, kteří nedávno ve firmě sbírali podklady pro svou reportáž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám