Hlavní obsah

EU chce, aby lidé svítili úspornými žárovkami a vypínali spotřebiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropská unie nabádá obyvatele, aby používali úsporné žárovky a vypínali spotřebiče. Záměrem EU je, aby lidé přestali plýtvat elektrickou energií. Do roku 2020 chce EU snížit spotřebu elektrické energie o 20 procent. Pomoci k tomu má nové značkování nejrůznějších výrobků od počítačů po domy či auta.

Článek

Úspor se dá dosáhnout výměnou žárovek, úsporné žárovky snižují spotřebu v průměru o 60 procent a vydrží několikanásobně déle než klasické žárovky. Osvětlení bytu tvoří asi čtvrtinu plateb domácnosti za energie. Výměnou klasického osvětlení za úsporné žárovky by Evropané mohli ušetřit až 16,7 miliardy kilowatthodin ročně.

Odborníci sice upozorňují, že obliba modernějších žárovek roste v celé Evropě, ale například v nových členských zemích je jimi vybaveno jen málo domácností. Výjimkou je Česká republika, kde se těší oblibě srovnatelné se západní Evropou.

Spotřebiče by neměly být v režimu standby

Rozjet by se měla i kampaň, která by Evropany nabádala, aby nenechávali spotřebiče zapnuté v pohotovostním režimu (standby), ale vypnuli je úplně. Jen v jednom bytě by toto opatření mohlo snížit poplatky za elektřinu o 84 eur, tedy téměř 2500 Kč ročně. Nejrůznější moderní elektronické vymoženosti se na platbách za elektřinu podílejí z 20 procent. Polovina tohoto podílu přitom připadá právě na spotřebiče zapnuté v pohotovostním režimu.

Evropské domácnosti ročně vyplýtvají na pohotovostním režimu 100 miliard kilowatthodin ročně. To odpovídá energii, kterou by vyrobilo asi deset velkých elektráren, z nichž každá by měla výkon jednoho gigawattu. Zástupci Evropské komise upozorňují, že v tomto případě je omezení spotřeby nejlacinější možné. Obyvatelé EU by navíc ročně ušetřili asi 15 miliard eur.

Anketa

Šetříte doma elektrickou energií?
ano, používám úsporné žárovky a úplně vypínám spotřebiče
31,3 %
ano, používám úsporné žárovky
48,5 %
ano, úplně vypínám spotřebiče
5,6 %
ano, šetřím jiným způsobem
4,7 %
ne
9,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1067 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám