Hlavní obsah

Tlustý chce hledat podporu pro rozpočet u všech stran

Právo, Jiří Vavroň
PRAHA

Klíčovým dnem pro osud rozpočtu na rok 2007 bude příští pondělí. Ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) bude ten den jednat s představiteli všech parlamentních stran o tom, zda podpoří vládní návrh státního rozpočtu.

Článek

Pondělní jednání ovlivnilo i středeční zasedání klíčového rozpočtového výboru. Ten odložil závěrečné hlasování o rozpočtu až na úterý, tedy až po politických konzultacích. Zatím má Tlustý (ODS) jistotu, že rozpočet podpoří jeho vlastní strana, přidají se, jak řekl člen rozpočtového výboru Miroslav Kalousek, i lidovci. Pro rozpočet budou patrně zelení. Ani to však pro schválení rozpočtu nestačí.

Jediná strana, která deklarovala svůj záporný postoj, jsou komunisté. Rozpočet v sobě ukrývá příliš mnoho rozporů, říká místopředseda rozpočtového výboru Jiří Dolejš (KSČM). A tak bude záležet na hlasech sociálních demokratů.

Soc. dem. má k rozpočtu podmínky

Ti na jednání jdou se dvěma podmínkami - vláda se přestane zabývat privatizací ČEZ a myšlenkami, že by penězi z prodeje části akcií sanovala Státní fond dopravní infrastruktury. ČSSD se však, jak řekl na rozpočtovém výboru jeho předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD), nebrání debatě o privatizacích jiných firem. ČSSD současně žádá podle Sobotky "zastavení nepravdivé informační kampaně o stavu veřejných rozpočtů".

Sobotka měl na mysli především zveřejňování inzerátů ministerstva financí o údajném deficitu veřejných rozpočtů ve výši 1,3 biliónu korun. [celá zpráva] Soc. dem. by uvítali i nějakou formu omluvy za tuto kampaň, řekl první místopředseda ČSSD Sobotka.

Podmínka ČSSD, aby byla zastavena "nepravdivá informační kampaň o stavu veřejných rozpočtů", vyvolala nesouhlasnou reakci ODS.

Michal Doktor (ODS) upozornil na inzerci ministerstva zdravotnictví, která před několika měsíci podle jeho slov podporovala tehdejší návrh zákona o neziskových nemocnicích. "Inzerce podporovala stanovisko skupiny poslanců, tehdejší ministr financí a místopředseda ČSSD Sobotka mohl takovouto inzerci zastavit. Požadavek zastavení kampaně a eventuální požadavek omluvy považuji v této souvislosti za politicky nesprávné a pokrytecké," řekl v rozpravě Doktor.

První čtení zákona o státním rozpočtu v plénu Poslanecké sněmovny se uskuteční ve středu 25. října. Rozpočet na příští rok počítá s deficitem 91,3 miliardy korun. [celá zpráva] V příjmech rozpočtu vláda proti předchozím variantám počítá s výnosem 31 miliard korun z prodeje části akcií ČEZ. Výdaje rozpočtu jsou na příští rok naplánovány na 1,058 biliónu korun a příjmy 966,7 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám