Hlavní obsah

Behr staví v Mošnově továrnu za půl miliardy

Právo, Anna Bortlíčková
MOŠNOV

Skupina Behr, jeden z předních světových výrobců klimatizací a chladicích jednotek motorů pro osobní i užitková vozidla, postaví v ostravské strategické průmyslové zóně Mošnov na Novojičínsku nový závod za zhruba půl miliardy korun. Behr je prvním investorem ve 200hektarové mošnovské zóně.

Článek

Německý investor a město Ostrava v úterý v Mošnově podepsali kupní smlouvu na desetihektarový pozemek v zóně a současně Behr odstartoval stavbu nového závodu. "Se zahájením výroby počítáme v polovině roku 2007. V první fázi bude nový závod zaměstnávat 130 lidí, v roce 2008 předpokládáme u firmy Behr Ostrava obrat 1,5 miliardy korun," řekl jednatel společností Behr Czech a Behr Ostrava Hans-Dieter Müller. Poznamenal, že pozemek, který Behr koupil v Mošnově, je dostatečně velký pro další růst firmy na dvoj až trojnásobek zmíněné hodnoty obratu, což ale bude záviset na dalším vývoji trhu.

Behr Ostrava se bude specializovat na chladicí moduly a komponenty pro různé značky osobních vozů. Podle Müllera budou výrobky z Mošnova v první fázi dodávány pro americké a německé značky. "Samozřejmě ale bychom se chtěli stát také dodavateli automobilek Hyundai v Nošovicích a Kia u Žiliny," dodal.

Jak dále uvedl, při výběru místa pro nový závod Behr mapoval také Polsko, Slovensko a Rumunsko. "Rozhodli jsme se pro Ostravu, protože tady jsme našli nejlepší podmínky," řekl. Firma Behr již od roku 1999 působí v Mnichově Hradišti, kde nyní zaměstnává přibližně 800 lidí. Letos podle Müllera Behr Czech vytvoří obrat kolem 7,5 mld. korun.

Do Mošnova míří i Plakor

Náměstek ostravského primátora Petr Kajnar (ČSSD) uvedl, že ve středu bude zastupitelstvo Ostravy vedle kupní smlouvy se společností Behr schvalovat i prodej 14hektarového pozemku korejské firmě Plakor, která chce v Mošnově vyrábět plastové díly nárazníků pro Hyundai a Kia. Jak řekl, Ostrava pozemky v zóně Mošnov investorům prodává v ceně 300 korun za metr čtvereční.

Vážný zájem o vstup do zhruba 200hektarové mošnovské zóny má podle Kajnara asi sedm firem. "Polovinu zóny, tedy zhruba 100 hektarů, rezervujeme pro většího investora z oblasti elektroniky a IT. Druhá polovina již je asi ze 70 až 80 procent obsazena nebo zadána pro vážné zájemce," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám