Hlavní obsah

Česko je mezi šesti státy s nejrizikovějšími veřejnými financemi

BRUSEL

Podle zprávy Evropské komise (EK) patří Česká republika mezi šest zemí EU s nejrizikovějším vývojem veřejných financí. Zemi ohrožuje podle EK stárnutí populace, které by se mělo promítnout i do růstu HDP. V současnosti česká ekonomika roste více než šestiprocentním tempem.

Článek

"Zpráva EK jednoznačně vyvrací chiméru vyslovovanou občas některými českými politiky, že je důchodový systém udržitelný beze změn dalších 20 let," komentoval zprávu Pavel Sobíšek z HVB Bank.

"Hodnocení Evropské komise zcela potvrzuje vážný stav veřejných financí České republiky tak, jak byly veřejnosti prezentovány ministrem financí Vlastimilem Tlustým od jeho nástupu do funkce," reagovalo na zprávu ministerstvo financí.

Podle Aleše Michla z Raiffeisenbank letos poprvé dožene počet důchodců množství mladých do 19 let. "Příští rok tak začne pravé stárnutí populace," doplnil.

Evropská komise uvádí, že růst HDP by měl po roce 2010 zpomalit až na 2,6 procenta a mezi lety 2031 až 2050 až na 0,8 procenta.

Spolu s Českem se na konci evropského žebříčku drží Řecko, Kypr, Maďarsko, Portugalsko a Slovinsko. Slovensko si naopak vede o poznání lépe. Brusel ho zařadil do skupiny zemí se "středně rizikovým" vývojem veřejných financí. Jeho lepší hodnocení je zapříčiněno zejména důchodovou reformou, kterou přijala bývalá vláda.

Za 50 let bude v ČR polovina lidí starších 65 let

Evropská komise Českou republiku varuje, že poměr lidí v neproduktivním a produktivním věku se začne výrazně měnit v její neprospěch. V roce 2050 by měli lidé nad 65 let tvořit 55 procent počtu lidí ve skupině od 15 do 65 let. V současnosti se tento poměr pohybuje kolem 20 procent.

Výdaje, které jsou spojeny se stárnutím populace, by měly v Česku během příštích 44 let vzrůst o 7,2 procent, což je významně více než činí průměr všech zemí Evropské unie. Jen výdaje na důchody vzrostou za tuto dobu o 5,6 procentního bodu.

Ministr práce Petr Nečas (ODS) představil v úterý harmonogram změn důchodového systému. Ve druhém pololetí příštího roku či nejpozději v lednu 2008 by podle něj měla mít ČR zákon, který zakotví reformní úpravy důchodového systému. [celá zpráva]

EU navrhuje reformy

V celé EU je nyní poměr mezi lidmi v produktivním věku a občany nad 65 let zhruba čtyři ku jedné. V roce 2050 to bude podle projekcí Eurostatu dvě ku jedné.

Hlavním nástrojem, jak zvrátit tento trend, je podle komise ozdravování veřejných financí. Dalším krokem by mělo být větší zapojení žen a starších lidí do práce. Zatímco v roce 2000 činila míra zaměstnanosti v EU 62,4 procenta, loni to bylo 63,8 procenta, cože stále zaostává za cílem 70 procent, na kterém se země dohodly.

Rozdělení zemí podle míry rizika veřejných financí

Nízké riziko: Dánsko, Estonsko, Litva, Lotyšsko, Nizozemí, Rakousko, Polsko, Finsko, Švédsko

Střední riziko: Belgie, Německo, Španělsko, Francie, Irsko, Itálie, Lucembursko, Malta, Slovensko, Velká Británie

Vysoké riziko: Česká republika, Řecko, Kypr, Maďarsko, Portugalsko, Slovinsko

Třetím nezbytným opatřením je reforma důchodového a zdravotnického systému, aby jejich chod byl udržitelný.

Reklama

Související témata:

Související články

TI: Veřejné finance jsou výsledkem korupce

Nevládní organizace Transparency International ČR (TI) tvrdí, že za současný stav českých veřejných financí může neprůhlednost, nehospodárnost a korupce,...

Výběr článků

Načítám