Hlavní obsah

Pečivo podraží až o 30 procent

Češi se od nového roku dočkají zdražení pečiva. Letošní nižší sklizeň obilí a následný růst cen mouky zřejmě donutí řadu pekařů zvýšit cenu svých výrobků.

Článek

Někteří plánují zdražení o jednotky procent, jiní i o pětinu. Objevují se však i odhady, že cena chleba může vzrůst až o 30 procent, protože je letos velký nedostatek žita a jeho cena už stoupla na dvojnásobek. Zástupci pekáren ale říkají, že bude hodně záležet na jednání s obchodními řetězci, které se zdražování budou bránit. Naposledy pekaři zvyšovali ceny v létě kvůli růstu cen energií a dalších vstupů. Další změnu cen vesměs předpokládají od nového roku.

Nejvíce zřejmě zdraží klasický český chleba, který obsahuje až 60 procent žitné mouky, řekl jednatel Jizerských pekáren František Kuberka. "Odhaduji, že by se cena chleba mohla zvýšit o čtvrtinu až 30 procent, což znamená zdražení zhruba o šest korun," uvedl. Řetězce, které v současné době vyjednávají s pekaři ceny na celý příští rok, se ale podle něj tak výraznému zdražení zřejmě budou bránit. "V takovém případě nebudeme dodávat žitný chléb, ale jen z levnějších směsí, nemůžeme totiž jít pod výrobní náklady," podotkl Kuberka. Cena se podle něho zvýší i u běžného pečiva, ale ne tak výrazně, jen zhruba o deset až 15 procent.

Pekárna Merkur v Písku plánuje zdražení pečiva o deset až 20 procent. O navýšení ceny začíná jednat se svými největšími obchodními partnery. "Máme zájem na zdražení kvůli výraznému zvyšování cen mouky," řekl ředitel společnosti Václav Kyznar. Podle něj je zvýšení cen pečiva nutné, aby firma mohla obnovovat zařízení a zvyšovat mzdy zaměstnancům.

Zdraží i maso a vejce

Menší pekárny zatím vyčkávají, jak upraví ceny velké kolosy. "Mlýn už nám nahlásil, že kilo mouky již brzy zdraží ze sedmi na devět korun, my ale nemůžeme vystartovat s cenami jako první. Musíme počkat, jak se zachovají velké pekárny," řekla majitelka pekárny Komendir v Doubravě na Karvinsku Lenka Komendirová. Také podle ní současné ceny vydrží nejméně do konce roku.

Největší pekárenské společnosti jsou zatím v cenových prognózách opatrné. "Vývoj na trhu s obilím a moukami se bude muset odrazit v cenách pekárenských výrobků. Kdy a o kolik, ale v tuto chvíli nelze říct," řekl Jaroslav Pomp, mluvčí společnosti Ramill, pod jejíž řízení nyní spadají firmy Delta Pekárny a Odkolek.

Letošní sklizeň obilovin podle posledního odhadu Českého statistického úřadu klesne proti loňsku o 15,3 procenta na 6,476 miliónu tun. To se podle Agrární komory projeví v růstu cen nejen pečiva, ale i dalších potravin - masa či vajec.

Reklama

Související témata:

Související články

Pečivo zřejmě zdraží až o 30 procent

Lidé si zřejmě brzo připlatí při nákupu pečiva. Výrobci totiž tvrdí, že musí zvednout ceny, a to až o 30 procent. Důvodem zdražování je hlavně růst nákladů...

Výběr článků

Načítám