Hlavní obsah

Nový šéf Airbusu chystá propouštění zaměstnanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Nový šéf firmy Airbus Louis Gallois v úterý varoval před těžkým obdobím, které čeká zaměstnance firmy Airbus. S největší pravděpodobností podle něj dojde k propouštění pracovníků kvůli zpoždění dodávky superjumba A 380.

Článek

Gallois, který v pondělí nahradil Christiana Streiffa [celá zpráva], řekl, že opatření, která povedou ke snížení nákladů, se rovnoměrně rozdělí mezi továrny Airbusu ve Francii a v Německu. Přesné rozhodnutí padne podle něj během několika měsíců. Gallois je zároveň jedním ze dvou výkonných šéfů mateřské skupiny EADS, věnující se výrobě zbraní.

Streiff byl v čele Airbusu pouhé tři měsíce. Nedokázal ale prosadit razantní snížení nákladů a reorganizaci výroby. Svoji pozici opustil také proto, že se nepohodl s vedením mateřské německo-francouzské firmy EADS. Chtěl od EADS více peněz, aby se urychlila výroba zpožděného Airbusu A380. Zpoždění se promítá do propadu důvěry zákazníků a klesajícího podílu Airbusu na světovém trhu letadel.

Firma Airbus

Airbus vznikl postupnými fúzemi firem z Francie, Německa, Španělska a Británie. Základnu má ve francouzském městě Toulouse. V současnosti je největší leteckou společností světa, co do počtu zakázek je jejím největším konkurentem Boeing.

Nyní spadá částečně pod francouzsko-německo-holandskou zbrojní společnost EADS (Evropská společnost pro letectví a vesmír)  a částečně pod britský koncern BAE Systems.

Nejnovějším strojem společnosti je Airbus A380, který je zároveň i největším civilním letounem. Pojme až 550 cestujících a poprvé byl představen v roce 2005, kdy se konal první zkušební let. První komerční let se uskutečnil v říjnu 2007, kdy se stojem začaly létat aerolinky Singapore Airlines.

Minulý týden firma oznámila že dodávky A380 budou odloženy proti původnímu rozvrhu již o dva roky a společnost kvůli tomu přijde na zisku o téměř pět miliard eur. [celá zpráva]

Reklama

Související články

BAE Systems prodá svůj podíl v Airbusu

Britská zbrojní a letecká společnost BAE Systems prodá tento týden podle britských novin The Observer svůj 20procentní podíl v evropském výrobci letadel Airbus...

Obří airbus A380 na linky až příští rok

Dodávky obřího Airbusu A380 se stále více zpožďují. Podle francouzského listu Les Echos jsou důvodem problémy na montážní lince v Toulouse. S největší...

Výběr článků

Načítám