Hlavní obsah

Ministerstvo práce dostalo pokutu 500 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Antimonopolní úřad udělil pokutu 500 tisíc korun ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV). Provinit se mělo tím, že bez výběrového řízení přidělilo zakázku na provoz svého komunikačního systému ve výši 500 miliónů korun. MPSV se ale ještě může odvolat.

Článek

"Zatím nemáme k dispozici právní argumentaci ani přesné znění rozhodnutí, proto nelze říci, jak se k celé věci postavíme," řekl ČTK ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). V rozporu se zákonem by podle něj mohly být i některé další zakázky MPSV. "V tuto chvíli by to bylo předčasné komentovat, ale u některých zakázek si necháváme dělat analýzu," doplnil.

Ministerstvo ještě pod vedením bývalého ministra práce Zdeňka Škromacha (ČSSD) podle úřadu pochybilo v lednu letošního roku, když uzavřelo smlouvu na provoz svého komunikačního systému na léta 2006-2008 přímo se společností ANECT. Tím podle úřadu porušilo zákon o zadávání veřejných zakázek.

"Jedná se o dosud nejvyšší sankci uloženou v jednom případě některému z ministerstev," řekl mluvčí antimonopolního úřadu Kristián Chalupa.

Nejvyšší pokuty za pochybení při zadávání jedné veřejné zakázky
Výše pokuty v tisících korunpokutovaný subjektdůvod pokutysoučasný stav
800VZPinternetové zdravotní knížkyNepravomocné (subjekt se může odvolat)
750Hradec Královénakládání s komunálním odpademNepravomocné (subjekt se může odvolat)
630Ředitelství silnic a dálnicstavba- Hraniční mostPravomocné
500DS Zlín-Otrokovicenákup trolejbusůPravomocné
500Prostějovvýstavba aquaparkuNepravomocné (subjekt se může odvolat)
500MPSVkomunikační systémNepravomocné (subjekt se může odvolat)

"Ministerstvo se v průběhu správního řízení hájilo názorem, že uvedenou veřejnou zakázku mohla realizovat z důvodů ochrany práv a průmyslového nebo jiného duševního vlastnictví pouze jím oslovená firma. Proti tomu však stojí skutečnost, že ministerstvo původně zadalo zakázku v otevřeném řízení a obdrželo dvě nabídky, které splnily předmět zadání. Ministerstvo však toto otevřené řízení na základě námitek druhého v pořadí Českého Telecomu zrušil," dodal Chalupa.

Ministerstvo tvrdilo, že zakázka byla naléhavá

Podle úřadu pak ministerstvo v rozporu se zákonem uzavřelo smlouvu přímo se společností ANECT, když použilo jednací řízení bez uveřejnění a argumentovalo nutností zadání zakázky z naléhavých důvodů. Zvolené zadávací řízení lze však mimo jiné použít pouze v naléhavém případě z důvodu krizového stavu, tvrdí antimonopolní úřad. 

Kromě uvedeného porušení zákona ministerstvo v průběhu správního řízení uvedlo, že pokud by původní výběrové řízení vyhrála jiná společnost, než ANECT, soutěž by zrušil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám