Hlavní obsah

CVVM: Podle většiny lidí je nezaměstnanost příliš vysoká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současnou míru nezaměstnanosti, která se od května pohybuje kolem osmi procent, hodnotí téměř šest z deseti Čechů jako příliš vysokou, třetina jako přiměřenou a pouhé jedno procento lidí ji označilo za příliš nízkou. Vyplývá to z výsledků průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Článek

Nejhůře hodnotili lidé nezaměstnanost v roce 2004, kdy ji za příliš vysokou označily tři čtvrtiny lidí. Nezaměstnanost se tehdy pohybovala kolem deseti procent.

Téměř polovina lidí se domnívá, že v příštích letech zůstane míra nezaměstnanosti na stejné úrovni. Další snižování nezaměstnanosti očekává přibližně desetina obyvatel, obavy z dalšího růstu nezaměstnanosti pak vyjádřila více než čtvrtina lidí.

V porovnání s předchozími roky vzrostl počet těch, co si myslí, že nezaměstnaní nemají zájem pracovat. Téměř polovina lidí, 47 procent, se domnívá, že většina nezaměstnaných nemůže sehnat vhodnou práci. Přibližně tři z deseti dotázaných uvedli, že nezaměstnaní nemají zájem pracovat. Pětina lidí se domnívá, že nezaměstnaní nemohou sehnat vůbec žádnou práci.

Hodnocení úrovně nezaměstnanosti v ČR (v %)
200205/200311/200305/200411/200420052006
příliš nízká1212111
přiměřená27262317213035
příliš vysoká66677277756558
neví6544346
Zdroj: CVVM

Obavy o práci mají lidé z Ústeckého a Moravskoslezského kraje

Víc než polovina občanů si myslí, že v místě jejich bydliště je možné najít práci, ale je těžké najít vhodnou práci. Víc než čtvrtina lidí uvedla, že v místě jejich bydliště je těžké najít jakoukoli práci a podle šesti procent dotázaných je to dokonce nemožné.

Názor, ze v místě jejich bydliště není žádný problém najít vhodnou práci mají nejčastěji obyvatelé Prahy a muži. Naopak názor, že v místě jejich bydliště je nemožné najít jakoukoliv práci, se přiklonili obyvatelé Jihočeského a Zlínského kraje.

Podle šesti z deseti pracujících není pravděpodobné, že by přišli o svou práci. Za pravděpodobnou považují ztrátu zaměstnání tři z deseti dotázaných. Obavy o práci mají hlavně dělníci, lidé s nižším vzděláním, obyvatelé Ústeckého a Moravskoslezského kraje.

Reklama

Související články

Nezaměstnanost poklesla na 7,7 procenta

Nezaměstnanost v červnu klesla na 7,7 procenta, což je nejnižší úroveň od července 2004. Hlavním důvodem snížení nezaměstnanosti jsou sezónní pracovní místa...

Lidí bez práce v srpnu neubylo

Srpnová míra nezaměstnanosti činila 7,9 procenta, což je stejně jako v červenci. Práci v srpnu hledalo 434 928 lidí, je to o 601 osob více než v červenci....

Výběr článků

Načítám