Hlavní obsah

Tatra chce své vozy prodávat v Indii a Izraeli

Právo, Anna Bortlíčková

Noví vlastníci kopřivnické automobilky Tatra plánují zvýšit do tří let výrobu nákladních aut téměř na dvojnásobek. Z letos předpokládaných asi 1300 vozidel by se příští rok výroba měla zvednout na 1600 a v roce 2009 až na 2500 nákladních vozů.

Článek

Novinářům to řekl zástupce akcionářů, budoucí předseda představenstva a generální ředitel Tatry Ronald Adams. "Předpokládáme, že naše dceřiné společnosti by měly růst o 11 procent ročně," dodal.

Majoritní podíl 81 procent v Tatře získala za 26,2 miliónu dolarů společnost Blue River. [celá zpráva] Tvoří ji KBC Private Equity, nynější akcionář Tatry - společnost Vectra, americký businessman Sam Eyde a společnost Meadow Hill, což je rodinná firma Ronalda Adamse a jeho ženy Edity.

Blue River, jak řekl Adams, by se měla brzy přejmenovat na Tatra Holdings. Tatra se chce soustředit na Rusko a Evropu, ale i na vojenské trhy na celém světě, na oblast ropného a plynárenského průmyslu. Hodně si slibuje od indického trhu a od kontraktů pro ozbrojené složky USA a Izraele. S jejich zástupci se má vedení firmy setkat příští týden.

Nákup nákladních tater pro českou armádu nedávno schválila česká vláda, kontrakt však stále nebyl podepsán. [celá zpráva] "Abychom zajistili nárůst výroby a tržeb, máme záměr zcela revidovat technické záležitosti našeho nákladního vozidla," prohlásil před novináři Adams. Firma posoudí, zda je možné kvůli odlehčení těžkých vozů zredukovat počet dílů, který je nyní, jak řekl Adams, o padesát procent vyšší než u konkurence. Podle něho je nezbytné také využívat lehčí materiály místo tradiční těžké oceli.

V nabídce i motor chlazený vodou

Firma plánuje rozšíření nabídky o vodou chlazený motor, který by byl do vozidel dodáván vedle tradičního tatrováckého, vzduchem chlazeného motoru. "Chceme nabídnout rovněž nákladní vozy s pevnou nápravou, které by byly alternativou k nabídce vozidel s výkyvnými polonápravami, jimiž je Tatra známá," pokračoval. "Další věcí, na které však už nyní pracujeme, je nový systém nezávislého zavěšení kol," dodal.

Nový vlastníci rozhodli o rozšíření představenstva na devět členů. Vedle Adamse, který bude předsedou představenstva, budou jeho členy nový výkonný generální ředitel, jehož jméno firma oznámí do dvou týdnů, finanční ředitel Igor Vlček, šéfové tří dceřiných firem Tafonco, Tawesco a Taforge, dále výrobní ředitel Tatry, šéf výzkumu a vývoje a obchodní a marketingový ředitel.

Tatra nyní zaměstnává necelých 1500 lidí, celá skupina má 3100 zaměstnanců. Loni prodala 1053 kompletních nákladních vozidel, plán pro letošek předpokládá prodej minimálně 1224 automobilů.

Reklama

Související témata:

Související články

Firma Terex prodává kopřivnickou Tatru

Americká společnost Terex prodává kopřivnickou automobilku Tatra skupině českých a amerických investorů. Jména majitelů ani cenu Terex nesdělil. Komu byli...

Automobilku Tatra může převzít nový majitel

Antimonopolní úřad rozhodl, že novým majitelem kopřivnické automobilky Tatra se může stát společnost Blue River, kterou založili členové vedení automobilky...

Výběr článků

Načítám