Hlavní obsah

Zahraniční obchod skončil v srpnu schodkem 2,1 mld. Kč

PRAHA

Zahraniční obchod skončil v srpnu schodkem 2,1 mld. Kč, který byl meziročně o 2,4 mld. Kč nižší. Loňskou srpnovou obchodní bilanci však mimořádně ovlivnil dovoz stíhaček Jas-Gripen v hodnotě 5,9 mld. Kč. Příčinou srpnového schodku je utlumení výroby o prázdninách a drahá ropa, kterou ČR musí dovážet. Daří se vyvážet stroje a auta. Údaje zveřejnil v pátek Český statistický úřad.

Článek

"O prázdninách bylo na exportních trzích klidnější období prokládané celozávodními dovolenými. Proto byl deficit obchodu v srpnu 2,1 mld. korun, což je nejhorší výsledek v letošním roce. Ještě nikdy v srpnu nebyla bilance v plusu, proto se nejedná o tragédii," řekl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

V srpnu se meziročně zvýšil vývoz o 8,9 procenta a dovoz o 7,1 procenta. Tempo růstu vývozu i dovozu bylo nejnižší od dubna letošního roku.

Česku se stále daří vyvážet hlavně auta a stroje, nápoje a tabák, ale také výpočetní techniku, elektrické a optické přístroje. Celkový vývoz strojů a dopravních prostředků vzrostl o 10,9 procenta.

Schodek obchodní bilance ale prohloubil dovoz drahého plynu a ropy, také dovoz potravin a živých zvířat.

Do zemí EU vyvážíme auta, ze zemí mimo EU dovážíme ropu

Česko stále vyváží nejvíce zboží do zemí, EU, má s nimi aktivní bilanci ve výši 23,5 miliardy korun. Se zeměmi mimo EU je bilance v mínusu 25,6 miliardy korun. Zatímco do EU vyvážíme stroje a dopravní zařízení, ze zemí mimo EU dovážíme hlavně ropu a plyn.

V srpnu se bilance se zlepšila především se Švédskem (vliv loňského dovozu stíhaček Jas-Gripen), Itálií, Nizozemskem, Slovenskem, Švýcarskem a Německem. Zhoršilo se naopak saldo obchodu s Ruskem, Čínou, Polskem, Tchaj-wanem a Malajsií.

Obchodní bilance ČR skončila v červenci schodkem 1,2 miliardy korun [celá zpráva] a v červnu přebytkem 8,9 mld. Kč. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Zahraniční obchod v květnu zklamal

Zahraniční obchod ČR skončil v květnu přebytkem 0,6 miliardy korun. Proti očekávání je to velké zklamání. Analytici předpokládali přebytek až šest miliard...

Výběr článků

Načítám