Hlavní obsah

EU zpřísnila přepravu zavazadel na palubách letadel

BRUSEL

Evropská komise (EK) zareagovala na zmařený srpnový teroristický útok na letadla směřující z Londýna do USA tím, že v pátek schválila zpřísnění podmínek přepravy palubních zavazadel na letištích v EU. Nová nařízení by měla začít platit od listopadu.

Článek

EK podpořila návrh expertů, kteří doporučili, aby cestující byli povinni vyndat ze zavazadel elektronická zařízení a nechat je "projet" detekčními zařízeními. Na některých evropských letištích se tak již dlouho děje, ale pravidla dosud nebyla sjednocena. Zlepšit by se měla i výkonnost detekčních zařízení. ¨

Zatím není jasné, jaká pravidla budou platit při přepravě tekutin. Experti zatím nedospěli k závěru. Jednak prý potřebují mít k dispozici hlubší vědecké analýzy ohledně určení nezbytného množství tekutiny, jímž lze způsobit výbuch, a jednak chtějí nalézt rovnováhu mezi bezpečností a pohodlím cestujících.

Rozpor mezi bezpečností a pohodlím

Původně se hovořilo o tom, že cestující si nebudou smět vzít s sebou na palubu více než 100 mililitrů tekutiny na jednu nádobku. Ta měla být navíc vložena do průhledného a uzavíratelného plastového obalu "o maximální velikosti jeden litr". Experti se však ještě tekutinami budou zabývat.

Rozhodnutí se dá čekat do konce roku. Evropská komise by poté měla stanovit seznam zakázaných tekutin a dále chce doporučit zmenšení rozměrů pro příruční zavazadla.

Anketa

Budete v souvislosti se zpřísněním přepravy palubních zavazadel méně létat?
ano
20 %
ne
80 %
Celkem hlasovalo 450 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám