Hlavní obsah

Elektřina od ledna zdraží o 8 až 9 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

České domácnosti zaplatí v příštím roce za elektřinu v průměru zhruba o osm až devět procent více než letos. Uvedl to ve středu na konferenci konané v prostorách Senátu předseda Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Josef Fiřt.

Článek

Přesnou výši nových cen oznámí úřad v listopadu. Půjde o zhruba stejně velké zdražení, k jakému došlo v lednu letošního roku, kdy se ceny zvedly v průměru o 8,9 procenta.

Konečnou cenu elektřiny pro domácnosti tvoří přibližně ze 40 procent náklady na vlastní proud, zhruba ze 44 procent poplatky za distribuci, přenos, systémové služby či podporu obnovitelných zdrojů a zbytek daň z přidané hodnoty.

Zvýšení cen bude rozdílné podle regionů a druhu odběru domácností. Ceny elektřiny na trhu zvedá především vysoká evropská poptávka a budoucí očekávaný nedostatek kapacit v určitých regionech. Například v Maďarsku se nedávno zvýšila cena proudu o 19 procent, na Slovensku o 16 procent.

V srpnu proběhla aukce elektřiny, ze které vzešly jak ceny pro firmy, tak pro domácnosti. Podle aukce by však ceny pro domácnosti měly vzrůst jen o šest procent. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám