Hlavní obsah

Akcie ČEZ znovu nad 800 Kč

Právo, Bedřich Choděra

Akcie ČEZ se ve středu konečně dostaly zpět nad úroveň 800 Kč. "Energetický podnik zřejmě těží z toho, že s pádem vlády padá nejspíš i plán prodeje sedmi procent akcií ČEZ v držení státu. Bude zajímavé sledovat, jak se nyní zachová management ohledně návrhů na odkup vlastních akcií," uvedl Roman Skalický z makléřské firmy Afin Brokers. ČEZ ve středu uzavřel na 803 Kč s přírůstkem 0,82 procenta.

Článek

V rychlém tempu stoupal kurz akcií realitní firmy Orco. Zvedl se celkově o 1,51 procenta na 2895 Kč. Dařilo se také Unipetrolu, který posílil o 1,24 procenta na 200,20 Kč. Mírná korekce postihla jen CME (CETV), která oslabila o 0,91 procenta na 1532 Kč. Index PX vzrostl o 0,47 procenta na 1453,4 bodu. Burza ve středu také poprvé v historii zobchodovala investiční certifikáty na indexy CTX a CECExt, ve čtvrtek se tu mají poprvé obchodovat futures na index PX.

Spořitelní on-line obchodník brokerjet oznámil, že pro své klienty poskytuje novou službu nazvanou broker Centrum. Jde o placené investiční poradenství, které se hradí buď podle délky telefonního hovoru, nebo různě vysokým měsíčním paušálem. Podle údajů brokerjetu mezi jeho klienty již nyní mírně převažují investoři do derivátů nad ostatními zákazníky.

Ve středu se západoevropské akcie vrátily k růstu po rekordu indexu newyorské burzy z předchozího dne a po zprávách o nabídkách převzetí v bankovním sektoru, které by měly přinést zamýšlené kroky americké Citibank. Velké peněžní ústavy tak posílily o 1,4 až 2,6 procenta. Také telekomunikačním firmám se dařilo, britský obr Vodafone, který podniká také v ČR, zpevnil o dvě procenta po lepším náhledu investorů na celý obor.

Největší ztráty, kolem osmi procent, zaznamenala výrobce Airbusů EADS, který oznámil další zdržení v projektu A380. Pokles se rozšířil na i dodavatele součástí letadel a motorů. Akcie výrobce nákladních automobilů MAN, klesly o sedm procent po zprávě, že 15procentní podíl ve firmě koupil Volkswagen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám