Hlavní obsah

Praha třináctou nejoblíbenější obchodní lokalitou v Evropě

Právo, Martin Procházka
PRAHA

Praha obhájila třináctou příčku v žebříčku nejoblíbenějších evropských obchodních lokalit. Vyplývá to z průzkumu European Cities Monitor (ECM), který vydává mezinárodní realitní poradenská firma Cushman & Wakefield.

Článek

"Je to úžasné vzhledem k seznamu měst, která Praze konkurují. Ještě důležitější však je, že Praha výrazně překonává své konkurenty ze střední a východní Evropy, konkrétně Varšavu, která je na 18. místě, Budapešť, jež skončila 22., a Moskvu i Vídeň," uvedl vedoucí pronájmu kancelářských ploch Cushman & Wakefield v Praze Andrew Thompson.

Londýn zvýšil svůj náskok před Paříží a stal se nejžádanějším evropským městem k založení firmy. Barcelona přeskočila Brusel o jednu příčku a dostala se na 4. místo, Frankfurt si drží třetí pozici. Pět ze 16 nejžádanějších měst pro podnikání se nachází v Německu. Největšího vzestupu mezi hodnocenými městy dosáhl Hamburk - o 3 místa na 16. pozici, Düsseldorf pak postoupil o 2 příčky na 14. místo.

Studie European Cities Monitor vychází z průzkumu mezi členy vyššího vedení a představenstev, kteří rozhodují o umístění 507 předních evropských firem. Zkoumá faktory, jež firmy považují za důležité při rozhodování, kde vytvořit sídlo firmy. Následně pak srovnává, jak si 33 nejlepších měst Evropy vede v každém z nich. Za nejdůležitější je považována komunikace, náklady a kvalita života.

Pomáhají veletrhy

"Praha těží z výhod aktivního přístupu k marketingu a rozvoji města. Máme za to, že zčásti se na tom podílí globální činnost organizací jako Czechinvest a Czech Trade, aktivní přístup obchodních komor i samotných podniků. Podle nás Praze prospívá i účast na celosvětových veletrzích, jako je například výroční veletrh nemovitostí MIPIM. Samozřejmě i propagace ostatních měst, jako je Brno, Ostrava a Plzeň, pomáhá nepřímo propagovat i Prahu," uvedl Thompson.

Praha by podle něho měla zaměřit pozornost na vnímání dostupnosti kvalitních kancelářských prostor a kvalitního personálu. "Praha bude nadále těžit z pozice nového člena EU. Nástup další skupiny nových členů EU, jako je Rumunsko, však nejspíše přinese zostření konkurence měst, například Bukurešti," dodal Thompson.

Nejoblíbenější evropská města z hlediska podnikání
pořadí v roce 2006pořadí v roce 2005město
11Londýn
22Paříž
33Frankfurt
45Barcelona
54Brusel
66Amsterdam
77Madrid
88Berlín
99Mnichov
1010Curych
1112Dublin
1211Milán
1313Praha
1416Düsseldorf
1514Lisabon
1619Hamburk
1717Stockholm
1820Varšava
1919Birmingham
2018Ženeva

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám