Hlavní obsah

Turistů z ciziny přibývá, zájem o Prahu klesá

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za letošní první pololetí přijely do Česka téměř tři milióny zahraničních turistů, o čtyři procenta více než za stejné období loni. Poprvé od roku 1989 však přestal stoupat počet návštěvníků Prahy. Proti stejnému období loni je jich za první letošní půlrok o 2,4 procenta méně.

Článek

Vzhledem k tomu, že z celkového počtu zahraničních turistů jich Prahu navštíví přes 60 procent, jedná se o nezanedbatelný pokles. Přibližně stejný stav je v počtu přenocování. Průměrný zahraniční návštěvník v ČR stráví tři noci, přičemž pražský průměr je opět o něco vyšší.

Nejvyšší nárůst zaznamenal Pardubický kraj (32,2 procenta), nicméně v absolutních číslech to nemá přílišný význam, neboť podle statistik kraj navštívilo v prvním pololetí jen necelých třicet tisíc zahraničních turistů, tedy asi jedno procento z celkového počtu.

Evropanů jezdí méně

O pokles počtu zahraničních návštěvníků v Praze se postarali hlavně Evropané, kteří s výjimkou Rusů přijíždějí méně.

Poslední významný výpadek způsobili britští "pivní turisté". Ti zamířili do pobaltských států, kde je to, za čím hlavně míří - alkohol a sex - přijde ještě levněji než u nás.

Ochota a úsměv

Česko se dlouhodobě potýká s nedostatečně rozsáhlou a zejména nepříliš kvalitní infrastrukturou v mimopražských oblastech. Nejsou tam hotely nejvyšších kategorií, někde není vícejazyčná průvodcovská služba.

Do řady míst, včetně takových, která jsou na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, vedou silnice, které jsou pro velký turistický autobus obtížně sjízdné.

Odborníci upozorňují, že přitažlivost Prahy a dalších hojně navštěvovaných míst se může brzy vyčerpat. Ti, kteří už viděli Hradčany, Karlův most, krumlovský zámek nebo karlovarskou kolonádu, nebudou mít důvod se vracet, pokud budou okrádáni ve směnárnách, v taxících, obtěžováni kapsáři a falešnými policisty, "přepadáni" neotesanými revizory v metru.

Člen prezídia Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura upozorňuje i na to, že i v chování lidí na ulicích vůči turistům často chybí ochota a úsměv.

Pokud nebudou mít zahraniční návštěvníci pocit, že přijeli do bezpečného a vlídného prostředí, kde jsou vítáni a kde mohou strávit několik příjemných a bezstarostných dnů, může se stát, že dnešní desetiprocentní podíl cestovního ruchu na HDP začne klesat.

Reklama

Související články

Česko láme v počtu turistů rekordy

Česká republika je pro zahraniční turisty stále přitažlivější destinací. Loni do ní podle odhadů odborníků přijelo za účelem dovolené či služební cesty...

Česko loni navštívilo 6,4 miliónu turistů

Do Čech míří každý rok více turistů, kteří zde také více utrácejí, v úterý to řekl ministr pro místní rozvoj Radko Martínek. Podle agentury CzechTourism...

Výběr článků

Načítám