Hlavní obsah

Obchody mohou prodávat fosfátové prací prášky, nehrozí jim pokuta

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obchody mohou nadále prodávat prací prášky s fosfáty, a to až do vyprodání zásob. Umožňuje to nový výklad vyhlášky ministerstva životního prostředí (MŽP), podle původního měly fosfátové prášky k 1. říjnu z regálů obchodů zmizet.

Článek

Podle MŽP nyní stačí, když do obchodů nebudou proudit další dodávky takových prášků. Pokud je výrobce bude dál distribuovat, hrozí mu pokuta až pět miliónů korun. Prodejce trestat nelze.

Manažerka reklamy drogerie DM Eva Kopřivová řekla Právu, že prací prášky obsahující fosfáty byly k 30. září staženy z prodeje. "Může se však stát, že nové prášky jsou nabaleny v obalu s původním textem o obsahu fosfátu," uvedla.

Výrobci mohou opravdu použít k prodeji bezfosfátových pracích prášků i staré obaly, musí je ale přelepit nesnímatelným štítkem, který o skutečném složení výrobku informuje.

Společnost Procter and Gamble používá na některé své bezfosfátové výrobky staré obaly. Na držadle obalu je natištěno nové složení, na boku původní. "Kdybychom nápis na boku zalepili, tak by se lidé ptali, co chceme utajit," řekl Právu tiskový mluvčí společnosti Ivan Krejčí.

V zákoně je díra

S novým výkladem MŽP by se zdálo, že je vše v pořádku. Vyhláška i zákon, na který se odvolává, však stanovuje pokuty jen pro výrobce a distributory, ne pro prodejce.

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), která na dodržování vyhlášky dohlíží, se nyní zaměří na kontroly data nákupu uvedeného v dodacích listech v obchodech. Pokud bylo zboží nakoupeno po 1. říjnu, byl porušen zákon. Prodejcům ale stejně pokutu uložit nemůže. "Kontroly probíhají u výrobců, dovozců a distributorů," řekla Právu mluvčí ČIŽP Ivana Awwadová.

Prací prášky musí nést označení, že neobsahují fosfáty. "Jakmile zjistíme, že výrobek obsahuje více než 0,5 procenta fosfátů, můžeme udělit sankci a podat podnět na krajský úřad, který stáhne výrobek z prodeje," dodala Awwarová.

Sami prodejci jsou změnami v pravidlech překvapeni. "Už od června pracujeme na tom, abychom naše zásoby vyprodali. Přicházíme tím o značný zisk a potom na začátku října nastane taková změna," řekl Právu Michal Lapihuska z managementu firmy Ahold.

Reklama

Související témata:

Související články

Z pultů zmizí až polovina pracích prášků

České řeky by měly být čistší. Zbaví se fosfátů, které se do nich dostávají z některých pracích prášků. Ministr životního prostředí Libor Ambrozek v pondělí...

Prací prášky bez fosfátů nezdraží

Od prvního července se nesmějí vyrábět prací prášky s koncentrací fosfátů vyšší než půl procenta hmotnosti. I když řada firem musela kvůli nové vyhlášce přejít...

Fosfátové prací prášky končí

Od začátku příštího týdne zmizí z obchodů prací prášky obsahující fosfáty. Nařizuje to vyhláška ministerstva životního prostředí z letošního února. Podle...

Výběr článků

Načítám