Hlavní obsah

Tlustého experti: zrušte nové sociální zákony, ušetříte 30 miliard

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zrušení stavebního spoření, stopadesátitisícových limitů na odpočty úrokových nákladů u hypoték, krátkodobé zrušení či odložení navýšení porodného, návrat rodičovského příspěvku do stavu před razantním navýšením, platba za léky do ceny 50 korun či poplatky za návštěvu u lékaře. To jsou některé návrhy, které pro ozdravení státních financí zpracovala pro ministra financí Vlastimila Tlustého (ODS) expertní skupina vedená ekonomem Miroslavem Zámečníkem.

Článek

Skupina, v níž působí další ekonomové jako Pavel Kohout, Jiří Rusnok, Ivo Foltýn a Luboš Mandík, neměla vždy stejný názor na řešení problémů. "Každý zde vystupoval jako nezávislý expert, který není spojován s nějakou politickou stranou, každý hovoří sám za sebe," řekl v pondělí Zámečník. Podle něj by se škrty v sociálních zákonech ušetřilo v rozpočtu zhruba 30 miliard korun.

Chybí politická podpora

To je současně podle jeho slov i největší slabina výsledného materiálu, který expertní skupina zpracovala.

"Řada obdobných materiálů nakonec zůstala jen ve zdech ministerstva financí, politici se báli je rozpracovat," dodal.

Je to všechno hezké, potvrzují zahraniční odborníci, ale rozhodující je, zda je zajištěna politická podpora. Ta ovšem chybí, shodují se zahraniční experti s odkazem, že obdobná doporučení, jako shrnula Zámečníkova komise, obsahovala i expertiza Světové banky, kterou měli k dispozici politici napříč politickým spektrem. Nikdo z nich ale s ní nezačal vážně pracovat.

ODS není nadšena

Ani samotná ODS není nadšena ze zpracovaných námětů expertní skupiny ministra financí. Poslanec za ODS Martin Doktor řekl ve Sněmovně minulý týden, že s podporou Tlustého navrhne, aby zákonem bylo sníženo zdanění tabákových výrobků.

Expertní skupina ale navrhuje, aby zdanění tabákových výrobků proběhlo podle původního návrhu ČSSD. Naproti tomu navrhuje jiné škrty, které by rozpočtu přinesly větší efekty. Ty ale naopak neuvádějí v nadšení zejména před komunálními volbami poslance ODS.

ČSSD: vysoké porodné zachovat

ČSSD by zase byla ochotna debatovat o zmrazení mandatorních výdajů pro příští léta, aby se nezvyšovala zátěž rozpočtu, s výjimkou valorizace důchodů, ale nebude ochotna podpořit škrty v sociálních zákonech, které již byly přijaty, tedy například pokud se týká porodného. Navíc, jak upozorňuje exministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD), jakmile se začně uvažovat o omezení státní podpory stavebního spoření, vede to k obrovskému zájmu o tento druh spoření, tedy k růstu státních výdajů. "Víme o čem mluvíme," řekl Sobotka, protože naše vláda již státní podporu tomuto spoření snížila.

"Všichni politici hovoří o nutnosti reformovat veřejné finance," řekl Právu člen expertní komise Lubomír Mandík, ale nikdo není ochoten s tím vážně začít, protože by riskoval politickou kariéru sebe i své strany. "Je to jako chodit kolem stále dokola a hledat východ," dodal.

Je to logické, shodují se politologové, rizika sebezáhuby každých reformátorů jsou veliká. Současně upozorňují na dobré úmysly reforem, navíc sociálně únosných, které prosazoval kabinet Vladimíra Špidly a nad kterými se také zavřela voda.

Skupina chce posunout věk odchodu do důchodu

Příjít, navíc před volbami jak senátními, komunálními, tak možná i předčasnými parlamentními s nápadem zvýšit věk odchodu do důchodu na 65 let, zrušit možnost souběhu penze a příjmů z výdělečné činnosti, jak navrhuje Zámečníkova expertní skupina, se rovná politické sebevraždě, shodují se politologové.

Stejně riskantní je i slibovat budoucím penzistům, že jejich důchody budou tvořit 43 procent jejich předchozího platu.

Jaké reformy budou průchodné napříč politickým spektrem, prokáže schopnost politiků domluvit se, i jejich reálný odhad doby, kdy je třeba začít s reformami, tvrdí ekonomové.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám