Hlavní obsah

Sdružení nájemníků podpoří mimosoudní vyrovnání s majiteli domů

PRAHA

Předseda Sdružení nájemníků Stanislav Křeček v pondělí řekl, že sdružení podpoří snahy nového ministra pro místní rozvoj Petra Gandaloviče (ODS) o mimosoudní vyrovnání ve sporech mezi vlastníky domů a Českou republikou u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Článek

"Považujeme to (mimosoudní vyrovnání) za rozumné řešení," uvedl Křeček. Také Evropský soud pro lidská práva podle Křečka stanovil, že omezení příjmů pronajímatelů nemusí být vždy nahrazeno jen zvyšováním nájemného, které by se vymklo sociální únosnosti, ale i jinak, například formou daňových úlev či příspěvky státu na opravy domů.

"Záleží na tom, jakou výši kompenzace by stát nabídl," řekl místopředseda Občanského sdružení majitelů domů (OSMD) Libor Dellin, obecně však podle něj jsou s tímto typem řešení špatné zkušenosti a možná by to nakonec skončilo opět u stížností a žalob do Štrasburku.

Dellin uvedl, že podle údajů společnosti Patria Finance ztráty v důsledku regulovaného nájemného, které OSMD považuje za protiústavní, dosahují částky 21,6 miliardy korun ročně. V návrhu rozpočtu pro příští rok ale podle jeho slov vláda vyhradila na základě stížnosti OSMD jen 300 miliónů. To je málo, míní Dellin, neboť při počtu zhruba 300 000 nájemních bytů v soukromých domech by tak majitelé domů dostali jako kompenzaci tisícikorunu na byt.

Sdružení pošle do Štrasburku dopis

Sdružení nájemníků také pošle do Štrasburku dopis, v němž upozorňuje na situaci v ČR, která je podle něj v mnohém odlišná od stavu v dalších zemích.

"Chceme štrasburský soud upozornit na reálnou situaci, která v ČR je a která se zásadně liší od situace v západních zemích," uvedl předseda sdružení. Jeden z hlavních rozdílů je podle Křečka to, že zatímco v západních zemích se za průměrný dostupný byt platí čtvrtina platu či důchodu, v ČR pronajímatelé požadují za stejný byt částku, která převyšuje průměrný důchod a téměř se vyrovná průměrnému platu.

Sdružení nájemníků také soudu mimo jiné sděluje, že zatímco nájemné se v letech 1993 až 2001 zvýšilo v průměru v ČR 9,2krát a v Praze patnáctkrát, průměrné příjmy lidí vzrostly pouze 4,7krát.

Majitelé chtějí po státu miliardy

Čeští majitelé domů podali do Štrasburku zhruba 4000 stížností na regulaci nájemného. V případě, že soud rozhodne, že je regulace poškodila, chtějí po českém státu žádat až 50 miliard korun. [celá zpráva]

Nájemné v bytech s regulovanými činžemi vzroste od ledna 2007 do roku 2010 v průměru o 19,2 procenta za rok. [celá zpráva] Regulované nájemné se vztahuje na 760 000 bytů, což je téměř pětina bytového fondu.

Reklama

Související články

Majitelé domů mohou získat od státu miliardy

Majitelé domů mohou na základě úterního rozhodnutí Ústavního soudu získat od státu i několik miliard korun. Ústavní soud totiž přiznal majitelům domů právo...

Výběr článků

Načítám