Hlavní obsah

Biopotraviny se teprve učíme nakupovat

Právo, Jana Hanušková

Je ve věku mezi pětadvaceti a čtyřiačtyřiceti roky, má vysokoškolské vzdělání a bydlí ve velkém městě. A je to žena. Tak vypadá podle výzkumu, který si nechalo před časem udělat ministerstvo zemědělství, český spotřebitel nejčastěji nakupující biopotraviny. Přestože zájem o výrobky s označením bio každý rok v tuzemsku stoupá, pouhé tři procenta lidí je nakupují pravidelně.

Článek

Na vině není jen vyšší cena biopotravin, ale podle odborníků se mnoho zákazníků bojí i toho, aby si domů paradoxně nepřinesli za více peněz méně kvalitní zboží. Jak tedy zjistit, že nabízený produkt je skutečně v biokvalitě?

O ekologickém původu balených výrobků vypovídá národní logo -zelená biozebra. Také u volně prodávaných je možné ověřit si kvalitu. Každý prodejce je povinen předložit na vyžádání certifikát původu.

"Někde ho najdete přímo u zboží. Kdo nevěří, že je pravý, zjistí z tohoto potvrzení, který farmář zboží dodal. Stačí se pak zeptat přímo u něj, zda má kontrakt s vaším obchodníkem. My sami ověřujeme, nejen v jaké kvalitě nasmlouvaní prodejci naši produkci dále nabízejí, ale i kolik za ni zákazník platí. Hlídáme si předem domluvenou cenu," říká Tim Konečný z firmy Country Life, která pěstuje zemědělské produkty v biokvalitě a také provozuje síť stejně zaměřených prodejen a restaurací.

Biopotraviny jsou dražší

Za biopotraviny zákazník vždy zaplatí víc. To mnoho zájemců odrazuje. Vždyť biovajíčka stojí často až třikrát víc, vyšší prodejní ceny jsou i u zeleniny a masa. Ekologičtí zemědělci tvrdí, že je to stejné jako s cenou nového auta. Kdo chce bezpečné vozidlo, musí si připlatit. "Označení Bio-produkty ekologického zemědělství je přesně stanoveno zákonem. Nikdo logo nezíská navždy, musí o něj stále znovu žádat. A kontroly jsou přísné," tvrdí Konečný. U pěstování zeleniny se mimo jiné hlídá, čím ekozemědělci hnojí, jak předcházejí výskytu chorob a škůdců nebo jak zvyšují přirozenou úrodnost půdy.

Jsou zdravé, neobsahují přídatné látky jako ztužený tuk nebo glutaman sodný, zaručeně nejsou ani geneticky upravené. A navíc i výborně chutnají. To potvrdí každý, kdo dává přednost stravě s označením bio. "Když kupuji kečup za dvanáct korun, je mi jasné, že jenom tisk viněty a pořízení obalu musely stát polovinu celkové ceny. Tekutina uvnitř tak nikdy nemohla vidět rajče. Biopotraviny jsou všude ve světě dražší. Zato mám zaručeno, že při jejich konzumaci chráním to nejdražší, co mám - svoje zdraví," říká Pavel Maurer, který uděluje body tuzemským restauracím ve svém nezávislém hodnocení Grand restaurant. Letos byl také předsedou poroty soutěže Biopotravina roku.

Letos si nejvyšší ocenění odnesl Bio kysaný nápoj z Mlékárny Valašské Meziříčí. Nejlepší bioprodejnou je Albio v Praze na Náměstí 14. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám