Hlavní obsah

V čele růstu akcie Erste Bank

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V předsvátečním obchodování se pražské burze podařilo udržet růst, posílily všechny tituly zařazené do SPAD. V čele vzestupu stanuly akcie Erste Bank. Druhá nejsilnější emise přidala ve středu výrazných 5,29 procenta a uzavřela na 1394 Kč. K dosažení hranice 1400 Kč tedy chybělo jen málo. Podle Romana Koděry ze společnosti Patria Direct trh reagoval na zvýšení cílové ceny od analytiků investiční banky Morgan Stanley z 52,50 eura na 56,70 eura.

Článek

Akcie CME (CETV) posílily o 3,35 procenta na 1543 Kč. Unipetrol před páteční mimořádnou valnou hromadou útočil na hranici 200 Kč, nakonec však zpevnil o 3,29 procenta na 198,50 Kč. Podle Jana Schiessera ze společnosti Atlantik Finanční trhy jsou požadavky minoritních akcionářů na lepší informace o vývoji v Unipetrolu a jeho dceřiných firmách legitimní. "Relevantní informace chybějí nejen minoritním akcionářům, ale také analytikům a potenciálním investorům," poznamenal Schiesser.

Větší zájem byl o akcie Telefóniky O2, které však zpevnily jen o 0,41 procenta na 446 Kč. Philip Morris posílil o 2,09 procenta na 9786 Kč, ČEZ o 1,96 procenta 781 Kč. Podle obchodníků české akcie na poměrně nečekané zvýšení úrokových sazeb ze strany ČNB o čtvrt procentního bodu na 2,50 procenta příliš nereagovaly, vyšší úroky ale mohou prospět bankovním titulům. Pozitivně se však projevil vliv růstu na zahraničních burzách. Index PX ve středu vzrostl o 2,53 procenta na 1448,7 Kč.

Vítaný obrat ve vývoji trhu ale podle některých expertů nemusí pokračovat. "Domnívám se, že pátek bude svádět k vybírání zisků, může se totiž stupňovat nervozita před hlasováním o důvěře nové vládě. Přes středeční pokračování nákupního apetitu tak nečekám jeho prodloužení do následujících obchodních dní," uvedl Roman Skalický z makléřské firmy Afin Brokers.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám