Hlavní obsah

Vláda chce udělat z Letiště Praha akciovou společnost

PRAHA

Vláda na svém středečním zasedání schválila transformaci společnosti Letiště Praha na státní akciovou společnost. Projekt chce dokončit tak, aby na konci příštího roku mohla uskutečnit k privatizaci společnosti.

Článek

"Nikdo nemohl předpokládat, že příjmy z prodeje Letiště Praha by se daly zahrnout už do rozpočtu na příští rok. Pokud chtěla bývalá vláda prodat část Letiště Praha, mohla začít s transformací na akciovou společnost sama mnohem dříve," řekl místopředseda vlády Petr Nečas (ODS).

Transparentní a korektní privatizace včetně plnění rozpočtu z prodeje Letiště Praha je podle místopředsedy vlády Petra Nečase v souvislosti s nutnými lhůtami vyloučena.

"Čistě hypoteticky, kdyby měl někdo předem vybraného zájemce, kterému by to chtěl prodat, tak by to šlo, ale tato vláda chce postupovat transparentně," řekl Nečas.

Firma, která provozuje letiště v Ruzyni, je podle Topolánka jedním z podniků, u nichž ODS před volbami deklarovala, že je chce připravit k prodeji. Dodal ale, že existuje řada problémů, které mohou případnou transformaci zkomplikovat, problémy však nespecifikoval.

ČSSD chce privatizovat Letiště Praha už příští rok

Sociální demokracie nesouhlasí s prodejem části ČEZu, který plánuje vláda, ale trvá na tom, že by se měla prodat část akcií firmy Letiště Praha již příští rok, aby se z příjmů z privatizace Letiště Praha snížil schodek státního rozpočtu na příští rok. [celá zpráva]

Ministr financí Vlastimil Tlustý nedávno uvedl, že by před prodejem letiště dal přednost dlouhodobému pronájmu soukromému subjektu.

Vláda v pondělí na svém mimořádném zasedání odsouhlasila prodej části akcií firmy ČEZ maximálně za 31 miliardy korun. Výnosy z akciíí ČEZu zapojí vláda do plánovaného státního rozpočtu. Tímto způsobem se tak podařilo Topolánkově kabinetu stlačit schodek rozpočtu pod sto miliard na 91,3 mld. Kč. [celá zpráva]

Loni letištěm prošlo 10,8 miliónů korun. [celá zpráva] Letos podle jeho očekávání jím projde 11,5 miliónu cestujících, což by byl rekord. V lednu Ruzyně otevřela nový terminál Sever 2. [celá zpráva] V příštím roce by se měla začít budovat nová startovací dráha za téměř sedm miliard korun. [celá zpráva] Firma měla loni zisk 1,4 miliardy korun. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Letiště Praha hlásí rekordní výdělky

Firmě Letiště Praha se loni dařilo, dokázala zvýšit svůj zisk o téměř polovinu oproti roku 2004. Loni společnost dosáhla zisku ve výši 1,432 miliardy korun,...

Výběr článků

Načítám