Hlavní obsah

Operátoři Vodafone a T-Mobile chtějí sdílet mobilní sítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konkurenční operátoři Vodafone CR a T-Mobile se předběžně dohodli na možném sdílení infrastruktury pro mobilní telefony. Obě firmy by tak v budoucnu mohly nabízet například služby UMTS či mobilní digitální televize prostřednictvím jedné sítě.

Článek

Konečná dohoda by podle generálního ředitele Vodafonu CR Grahama Mahera mohla být podepsána během několika měsíců. "Klíčovým přínosem případné dohody obou společností by mohlo být lepší pokrytí a tím i dostupnost služeb pro zákazníky při zmenšených nárocích na počet základnových stanic a tedy i snížení negativních dopadů na životní prostředí," uvedli operátoři ve společném prohlášení.

Podle Mahera by nemělo mít sdílení infrastruktury s dalším operátorem žádný vliv na nabízené služby. "Je to jako když dvě letecké společnosti používají to samé letiště pro vzlet a přistání. Stále ale nabízí zcela rozdílné ceny a služby. Sdílená síť stejně jako letiště zajistí provoz, ale neovlivní nabídku služeb ani neznamená jejich sdílení," řekl.

T-Mobile má v České republice 4,7 miliónu zákazníků a Vodafone registruje zhruba 2,2 miliónu aktivních mobilních čísel. Na trhu si konkurují ještě se společností O2 (bývalým Eurotelem).

Co je to UMTS?

Další vývojový milník dnešních sítí 2.5 generace. UMTS nabídne to samé co současné GSM/GPRS, avšak důraz bude kladen na rychlý přenos audio/video dat.

Výhodou UMTS je nízká cenová náročnost na upgrade současných GSM vysílačů, dosah signálu se pohybuje od 1 do 2 km. Telefon vybavený UMTS si vystačí i s GSM pokrytím. Výrobní cena a velikost přístrojů se od těch současných příliš lišit nebude . 

Mobilní operátor Vodafone CR přitom v červenci oznámil, že prozatím nebude pokračovat v zavádění rychlé datové sítě UMTS, která umožňuje rychlý přístup k internetu, sledování TV, videohovory či stahování hudby. Důvodem jsou vysoké náklady na zavedení, nízká návratnost investice, ale také možnost poskytovat uvedené služby jinou, levnější technologií. [celá zpráva]

Reklama

Související články

T-Mobile slíbil spustit UMTS do konce roku

Mobilní operátor T-Mobile předběhl své dva konkurenty a oznámil, že síť přenosu dat UMTS spustí do konce roku 2005. Nejprve v Praze, do léta 2006 by společnost...

Eurotel spustil UMTS služby

Mobilní operátor Eurotel, který je stoprocentní dceřinou firmou Českého Telecomu, ve čtvrtek spustí komerční provoz své sítě třetí generace UMTS (Universal...

Výběr článků

Načítám