Hlavní obsah

Vláda odsouhlasila prodej části akcií ČEZu za 31 mld. Kč

PRAHA

Vláda v pondělí na svém mimořádném zasedání odsouhlasila prodej části akcií firmy ČEZ maximálně za 31 miliardy korun. Z výnosu stát bude financovat náhradu ekologických škod či dopravní infrastrukturu. ČSSD s prodejem akcií ČEZu nesouhlasí.

Článek

"ČSSD zanechala nekrytých 31 miliard ve Fondu národního majetku (FNM), ze kterého se financují ekologické škody, či dopravní infrastruktura. Právě privatizací částí akcií ČEZu chce vláda pokrýt 31 miliard deficitu ve Fondu národního majetku," řekl ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS).

"Po výsledku auditu státního rozpočtu se objevují další položky ve výdajích státu, které nejsou pokryty připraveným rozpočtem vlády Jiřího Paroubka, ačkoliv jsou to částky v miliardách korun a jsou dány zákonem," dodal v pondělí odpoledne na tiskové konferenci Tlustý. Šéf státní pokladny uvedl, že chybí pět mld. na sociální služby a jedna miliarda, jež by mohla vylepšit situaci horníků, kteří přišli o práci.

"Minulá vláda připravila ČR dluhovou povodeň a dramatický nárůst výdajů, " řekl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS).

"Vláda Paroubka s jeho deficitem 88 miliard korun ohrozila sociálně nejpotřebnější a mystifikovala parlament. Nový sociální systém bude dražší, než vláda informovala parlament, v systému chybí miliardy korun na sociální výdaje. Teď se postupně objevují důsledky zákona o sociální péči, kdy stát musí nadále financovat kraji a městy provozované ústavy sociální péče, " dodal Nečas.

"Deficit 88 miliard korun rozpočtu, který připravila ČSSD, nikdy neexistoval, neměl reálný základ, musí se k tomu připočítat 31 miliard korun z FNM. Bylo to jen propagandistické číslo, které nemělo realistický základ. Podíl dluhu je v tuto chvíli na úrovni čtyř procent HDP, " řekl Tlustý.

ODS nesouhlasí s privatizací Letiště Praha příští rok

Sociální demokracie by byla za přesněji vymezených podmínek ochotna podpořit návrh státního rozpočtu se schodkem 119 miliard korun, který navrhuje vláda Mirka Topolánka. Právu to řekl šéf ČSSD Paroubek po ranní schůzce představitelů ODS a ČSSD.

Podmínkou ČSSD je podle Paroubka závazek občanských demokratů, že příští rok navýší příjmy státu o prodej části akcií Letiště Praha. Paroubek zdůraznil, že sociální demokracie nesouhlasí s prodejem části ČEZu, který plánuje vláda, ale trvá na tom, že by se měla prodat část akcií firmy Letiště Praha. [celá zpráva]

Nečas: Leziště Praha zatím privatizovat nebudeme

"Požadavek ČSSD na privatizaci firmy Letiště Praha se objevuje úporně již několik měsíců. Letiště Praha však není akciovou společností, tudíž nemá akcie, nebráníme se úvaze o privatizace letiště, ale musí být pečlivě připravená, nejdříve se musí Letiště Praha transformovat na akciovou společnost, tzn. že se může nejdříve privatizovat v roce 2008, příští rok je privatizace nerealistická. Privatizace se musí se udělat čistě a transparentně," řekl Nečas.

"Privatizace Letiště Praha není procesně připravená, je to předčasné, my navrhujeme dlouhodobý pronájem, kdy by majetek státu provozovala státní firma. Naopak privatizace části firmy ČEZ je realistická," dodal Tlustý.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám