Hlavní obsah

Televize chtějí vyloučit Novu z digitalizace

– PRAHA
Právo, Novinky, Jana Perglerová

Asociace digitálních televizí (ADT) vyzvala v pondělí státní instituce, aby v souladu s platnou legislativou vyňaly TV Novu z plánů na budoucí digitální televizní vysílání.

Článek

"Nova jako jediná odmítla přistoupit na technický plán přechodu na vysílání, tím deklarovala, že o tento způsob šíření signálu nemá zájem. Navíc podala žaloby na neudělení licence, čímž zmrazila celý proces digitalizace možná o několik let. Vyzýváme příslušné státní orgány, aby nezvýhodňovaly společnost CET 21, držící licenci na vysílání Novy, před těmi subjekty, které digitalizaci aktivně napomáhají," uvedl předseda asociace Jiří Balvín.

"Podle Českého telekomunikačního úřadu je možné, aby Nova vysílala analogově až do roku 2017, kdy ji končí licence, " oznámil místopředseda ADT Martin Mrnka.

Městský soud v Praze nedávno vyhověl žalobě společnosti Galaxie Sport a zrušil rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) o udělení šesti licencí pro digitální vysílání. Galaxie Sport byla jedním z neúspěšných uchazečů o licenci. Soud rozhodl stejně v případě žaloby společnosti CET 21, která provozuje televizi Nova, která licenci na digitální vysílání také nezískala. [celá zpráva]

ATD se chce obrátit  i na antimonopolní úřad. Důvodem je snaha Novy, ale též i Primy, získat zisky z reklamy pro sebe. České televizi totiž bude od roku 2007 podle zákona snížena reklama, v roce 2008 by měla být bez reklamy úplně. Protože nové digitální televize zřejmě nezačnou vysílat, když soudně přišly o licenci, sebere veškerou reklamu na TV trhu Nova s Primou.

"V roce 2007 půjde asi o 600 miliónů Kč, které z ČT utečou a v roce 2008 až o 1,3 miliardy korun," informoval Balvín. Nova navíc minulý týden oznámila, že zvyšuje ceny reklamy až dvouciferně. "To jsou prvky nekalé soutěže," dodal Balvín.

ČTÚ: Novu nelze vyřadit podle práva

ČTÚ však tvrdí, že vyřazení Novy  je sice možné technicky, nikoli však právně. "Nemůžu svévolně rozhodnout o vyjmutí jakékoli televize z digitalizace, tedy ani Novy," prohlásil  šéf ČTÚ Pavel Dvořák.

ATD se chce obrátit  i na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Důvodem je snaha Novy, získat co největší zisky z reklamy pro sebe. České televizi totiž bude od roku 2007 podle zákona snížena reklama,  v roce 2008 by měla být bez reklamy úplně. Protože nové digitální televize zřejmě nezačnou vysílat, když soudně přišly o licenci a situace zřejmě nebude do té doby právně vyřešena, sebere veškerou reklamu na televizním trhu Nova s Primou.

ČT by peníze z reklamy investovala do digitalizace archívu

Ještě ostřeji se vyjádřil Petr Chajda z TV Barrandov. "Dohodlo se, že ČT bude snížena reklama, abychom my, noví vysílatelé, získali nějaké peníze z reklamy a mohli rozjet vysílání. Nova s tím souhlasila a teď té dohodě plivla do tváře. Vznikne monopol, což je možná právně a ekonomicky v pořádku, ale etické to není," uvedl Chajda.

Kdo získal licenci

multiplex B

  • zpravodajská stanice Z1
  • Tv Pohoda
  • společnost RTA Jaroslava Berky s regionálními projekty

multiplex C

  • Febio TV
  • TV Barrandov
  • Óčko

Jistým řešením by mohlo být vrátit České televizi reklamu. ČT by návrh vrátit ji reklamu uvítala a má reálnou představu, jak by peněz využila. "Peníze, které by přišly z reklamy navíc, bychom nechali na zvláštním účtu a investovali z něj do digitalizace TV archívu, který je národním kulturním bohatstvím a stát nemá peníze na jeho digitalizaci," řekl Právu vrchní ředitel ČT František Lambert.

Reklama

Související články

Digitalizace: set-top-box nebo nový televizor

Koncepci přechodu od analogového k digitálnímu televiznímu vysílání v České republice schválila ve středu vláda. Současné analogové vysílání má u nás skončit...

Výběr článků

Načítám