Hlavní obsah

Paroubek: podpoříme rozpočet se schodkem 119 mld. Kč

Právo, Novinky, ČTK, alm, ner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sociální demokracie by byla za přesněji vymezených podmínek ochotna podpořit návrh státního rozpočtu se schodkem 119 miliard korun, který navrhuje vláda Mirka Topolánka. Řekl to Právu předseda ČSSD Jiří Paroubek po ranní schůzce představitelů ODS a ČSSD.

Článek

Podmínkou ČSSD je podle Paroubka závazek občanských demokratů, že příští rok navýší příjmy státu o prodej části akcií Letiště Praha. Paroubek zdůraznil, že sociální demokracie nesouhlasí s prodejem části ČEZu, který plánuje vláda, ale trvá na tom, že by se měla prodat část akcií firmy Letiště Praha.

Paroubek v pondělí odpoledne řekl, že důvodem nesouhlasu s prodejem části akcií ČEZ je možná ztráta dividend pro stát. "Tento prodej je riskantní s ohledem na cenu akcií a kvalitu investora," řekl. ČSSD proto navrhuje prodat 49 procent Letiště Praha.

Vláda pak bude muset ještě zapracovat během roku do rozpočtu dodatečné příjmy 31 miliard, aby snížila schodek na 88 miliard. Jak ale dodal, ČSSD očekává, že výnos z prodeje letiště bude vyšší.

Paroubek prohlásil, že původní schodek 88 miliard navržený jeho bývalou vládou se i po dodatečné analýze ODS jeví jako reálné číslo, ze kterého lze vycházet. Bývalý premiér si také klade za podmínku, aby ODS zastavila "slovní pyrotechniku" vůči původnímu sociálně demokratickému návrhu rozpočtu. Další podmínkou je to, aby poslanci ODS nepodávali ve Sněmovně při projednávání takové návrhy, které by podle něj snižovaly příjmy a zvyšovaly výdaje.

ČSSD nesouhlasí se snahou ODS privatizací podílu akcií ČEZ. "Myslíme si že hodnota akcií ČEZ do budoucna ještě vzroste. Myslíme si, že by bylo dobré teď prodej nerealizovat a nesnižovat státní podíl. Zopakovali jsme své negativní stanovisko k prodeji státních akcií ČEZ," řekl Bohuslav Sobotka.

ODS a ČSSD se ráno sešly kvůli rozpočtu

V pondělí ráno ještě před zasedáním vlády se uskutečnila v hotelu Intercontinental schůzka premiéra Mirka Topolánka (ODS), ministra financí Vlastimila Tlustého (ODS) s šéfem sociálních demokratů Jiřím Paroubkem a stínovým ministrem financí Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Schůzka skončila po 45 minutách.

Ranní schůzka naznačila, že by mezi nejsilnějšími stranami mohlo dojít ke shodě o státním rozpočtu na příští rok. Právu to potvrdil Sobotka.

"Po velkém humbuku, který ODS ztropila před čtrnácti dny, když  převzala vládní odpovědnost za státní rozpočet a hovořila o deficitu 174 miliard korun, se podle našeho očekávání začíná ODS vracet k rozpočtovému realismu. Schodek, o kterém teď jedná Topolánkova vláda, je navršen v rozsahu 119 miliard korun, což je ve skutečnosti 88 miliard deficitu, který jsem připravil já jako ministr financí, plus 31 miliard dotace do Fondu dopravy, " řekl Sobotka.

Podle něj je nepřijatelné, aby schodek překročil sto miliard, domnívá se, že 88 miliard korun je deficit, který lze při troše úsilí a rozpočtové obratnosti Topolánkovou vládou dodržet.

Tlustý v neděli řekl, že předloží vládě ke schválení na jejím pondělním mimořádném zasedání návrh rozpočtu a záměr prodat část akcií ČEZ.  [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám